Nieuws

Microsoft vond een nieuwe geldbron: de cloud

De voorlopige cijfers van Microsofts fiscale jaar tonen aan dat de softwaregigant meer en meer de nadruk legt op het aanbieden van clouddiensten.

Uit voorlopige cijfers die de eerste 9 maanden van het fiscale jaar 2015 in kaart brengen, blijkt dat Microsoft minder geld binnenhaalt door de verkoop van softwarelicensies. Dit geldt voornamelijk voor desktopversies van Windows. Twee andere categorieën zitten daarentegen in de lift.

De focus van Microsoft viel voor het eerst op het aanbieden van clouddiensten onder het bewind van vroeger topman Steve Ballmer. Huidig CEO Satya Nadella zet deze tendens vrolijk voort met Windows 10, dat de nadruk legt op de integratie van OneDrive. Het moto luidt “mobile first, cloud first”.

Voor wie weet dat Microsoft groot geworden is dankzij de verkoop van softwarelicensies, is dat niet evident. In het fiscale jaar 2004 maakte de verkoop van Windows-, Office- en serverlicenties een aandeel uit van maar liefst 82% van de omzet. Tien jaar later was dit nog steeds 70% en begonnen de clouddiensten pas voor het eerst echt geld binnen te brengen. Dit jaar betekent de verkoop van softwarelicenties nog steeds een aanzienlijk deel van de omzet, maar is dit aandeel reeds gezakt tot onder de 60%.

Uit deze grafiek kunnen we enkele vaststellingen doen (van links naar rechts):

  • Grote bedrijven vormen de kern van Microsofts handel. De commerciële licentieverkoop van MS Ofice, Windows Server en SQL Server, evenals volledige Windowspakketten, overstijgt ruimschoots de gegenereerde omzet van alle andere categorieën.
  • OEM’s (original equipment manucfaturer) betaalden Microsoft 13,5 miljard dollar om Windows op hun hardware te mogen zetten. De ‘Phone’ categorie omvat enkele licentieovereenkomsten met producenten van Android-toestellen.
  • ‘Commercial other’ bevat Office 365 Commercial en Microsoft Azure-inkomsten. ‘Consumer other’ bevat dan weer Office 365 Home en Personal, alsook transacties van de Windows Store, Xbox Live en online marketing. Deze twee categorieën vallen samen onder ‘Cloud’.
  • ‘Hardware’ omvat alle onderdelen die Microsoft zelf maakt, zoals toetsenborden, muizen, Microsoft Phone, Xbox en Surface producten.
  • Het minuscule blauwe balkje in de laatste categorie toont waarom Microsoft zijn Windows 10 gratis zal aanbieden aan zijn klanten: de verkoop van afzonderlijke Windows- en Officesuites is zo verwaarloosbaar, dat gratis uitdelen een goedkope marketingstrategie wordt.

Voor de eerste negen maanden van 2015 zien de cijfers er zo uit:

Hieruit maken we op dat:

  • De eerste categorie doet het nog steeds uitstekend. Er valt zelfs een kleine winst waar te nemen in de verkoop van Windows- en Serverlicenties ten opzichte van de verkoop op hetzelfde moment een jaar eerder. Verhoudingsgewijs zien we het belang van deze inkomstenpost echter lichtjes afnemen. Dit komt voornamelijk door het succes van Office 365, waardoor de verkoop van Officelicenties sterk daalde.
  • OEM-licentieovereenkomsten lijken stevig te zijn gedaald, maar ook dit valt te verklaren: door het wegvallen van Windows XP ondersteuning, zagen vele gebruikers zich het voorgaande jaar genoodzaakt om over te schakelen naar een recentere versie. Deze boost valt volledig weg voor het huidige jaar.
  • Clouddiensten doen het goed, met name Office 365 Commercial wordt vaak aangekocht.
  • Ook de hardwareverkoop gaat vlot en ligt na negen maanden al ver voor op het voorgaande jaar. Hier moeten we echter wel rekening houden met het feit dat de winstmarges in deze categorie veel lager liggen dan die van pakweg OEM-overeenkomsten.
  • ‘Retail’ stelt nu nog minder voor dan in het voorgaande jaar. Dit komt voornamelijk door de gratis Windowsupdates en abonnementen op Office 365 die consumenten bij hun nieuwe computer krijgen. 

Clouddiensten lijken dus de nieuwe Heilige Graal te worden voor Microsoft. Toch moeten we oppassen met deze cijfers: voor het vorige fiscale jaar tellen nog gegevens mee die betrekking hebben op de uitrol van Windows 8(.1) en het wegvallen van Windows XP-ondersteuning, terwijl die bij de huidige jaargang veel minder meespelen. Aangezien het volgende fiscale jaar de uitrol van Windows 10 zal bevatten, wordt het niet makkelijk om deze tendens in de gaten te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business