Nieuws

Facebook gaat uw datacenter vorm geven

Het sociale mediaplatform wil een revolutie in de hardwaremarkt ontketenen met een opensource-project.

Facebook maakt furore in de hardwaremarkt, en specifiek in datacenterinfrastructuur, met het Open Compute Project, een opensource-programma. Dat het dominante sociaal mediaplatform Facebook op meerdere IT-domeinen een vinger in de pap heeft, wist je waarschijnlijk al. Ook voor hardware heeft het bedrijf een intern idee genomen, dat uitgewerkt en in 2011 gelanceerd.

Open Compute

Het Open Compute Project moet voor hardware worden wat Linux en Android voor software deden: producten gratis en opensource maken. Dit betekent dat iedereen kosteloos toegang krijgt tot de blauwprints van de kostbare computers die grote bedrijven gebruiken om hun operaties op te laten draaien.

Disruptie

In de softwarewereld heeft open source voor een disruptie gezorgd van de traditionele markt. Linux is nu de software die je globaal in het leeuwendeel van datacenters vindt en Android bekleedt dezelfde positie in de smartphonesfeer. Die evolutie schudde verschillende gevestigde namen zoals Microsoft, Nokia en Blackberry wakker en dwong hen om veranderingen door te voeren – of te verzuipen.

Geen geheimen meer

Het lijkt erop dat die eerste ontwrichtingsgolf die bedrijven alerter heeft gemaakt.  Microsoft en Intel zijn betrokken bij het management van het Open Compute Project en stellen designs van hun datacenters ter beschikking. Bedrijven als Apple en HP zijn overstag gegaan en verlenen medewerking. Bovendien maakt OCP het gemakkelijker voor hardwareontwerpers om samen te werken, nu ze niet meer angstvallig bedrijfsgeheimen moeten bewaken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business