De Europese Commissie start een officieel onderzoek naar verdachte praktijken die Amazon aan de dag zou leggen in zijn onderhandelingen met e-bookuitgeverijen.

Advertentie

<img src="//cdn.minoc.com/thumb/600-600/i/2015/23/amazon.jpg" />

Amazon zou bij zijn onderhandelingen met ebookuitgevers niet zo koosjere praktijken toepassen. Specifiek gaat het om enkele clausules die staan in de contracten die het Amerikaanse bedrijf afsluit. Die zouden bepalen dat de uitgeverijen Amazon op de hoogte moeten houden als ze andere verkopers een beter of alternatief bod aanbieden, en dat zij diezelfde termen ook aan Amazon moeten aanbieden.

De Europese Commissie zal nu nagaan of die clausules indirect nadelig zijn voor consumenten. De eurocommissaris bevoegd voor medediging, Margrethe Vestager, verwoordde het zo: “Amazon heeft een succesvol bedrijf opgezet dat consumenten een uitgebreide service aanbiedt, ook voor e-books. Ons onderzoek stelt dat niet in vraag. Het is echter mijn plicht om te verzekeren dat Amazons overeenkomsten met uitgevers de consumenten niet schaden, door andere e-book distributeurs te verhinderen om te innoveren en efficiënt te concurreren met Amazon.”

Amazon is de grootste e-bookverkoper op de Europese en de globale markt. Het biedt via zijn Kindlewebshop meer dan drie miljoen titels aan.

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.