Voorvechters van privacy hebben deze week een belangrijke overwinning behaald. Het Belgische Grondwettelijk Hof heeft de dataretentiewet nietig verklaard.

Advertentie

Het Belgische Grondwettelijk Hof heeft de dataretentiewet nietig heeft verklaard, een overwinning voor privacy-activisten. Telecombedrijven waren sinds 2013 bij wet verplicht om gegevens over telefoon- en dataverkeer bij te houden. Politie en justitie maakten hier graag gebruik van in hun strijd tegen criminaliteit en terrorisme.

De zaak was aangespannen door de Liga voor Mensenrechten in Brussel. Vanaf het begin was het doel om de dataretentiewet nietig te laten verklaren. Dat is met de uitspraak van het Hof nu gelukt.

“Een historisch arrest”, zegt Raf Jespers, advocaat van de Liga voor de Mensenrechten, tegen De Morgen. “De dataretentiewet was niets minder dan de grootste inbreuk ooit op de privacy in ons land. De conclusie van het Grondwettelijk Hof is duidelijk: privacy is geen relict uit vervlogen tijden, maar een basisrecht in de 21ste eeuw.”

De Belgische overheid had de wet in het leven geroepen als gevolg van Europese richtlijnen. Telecombedrijven werden verplicht om zogeheten metagegevens bij te houden van telefoongesprekken en mailconversaties. Dit gaat onder meer over de duur van gesprekken en welke computer of telefoon je gebruikt. Politie of justitie kon deze gegevens dan opvragen.

De uitspraak van het Hof is een aderlating voor politie en veiligheidsdiensten. Zij kunnen nu geen beroep meer doen op de verzamelde gegevens. Wat de beslissing voor invloed heeft op lopende zaken, zal komende tijd bekend worden. Ministers Alexender De Croo van Telecommunicatie, Koen Geens van Justitie en staatssecretaris Bart Tommelein van Privacy gaan de uitspraak nader bestuderen en analyseren.

Jespers hoopt dat dit de eerste stap is naar aanpassing van het beleid om de privacy van Belgische inwoners beter te beschermen. “In het regeerakkoord staan nog meer initiatieven, zoals datamining en datamatching, die de privacy aantasten en buiten proportie zijn”, vindt hij. “We hopen dat de regering nu ook zijn beleid wijzigt.”

Advertentie
William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.