Nieuws

Snel groeiende markt van drones lucratief voor verzekeringssector

De markt van drones neemt een hoge vlucht. Met dank aan de wetgeving die zich stilaan aanpast en met een enthousiaste gegadigde: de verzekeringssector.

Het gebruik van drones neemt zienderogen toe. Volgens schattingen van de Amerikaanse Association for Unmanned Vehicle Systems zou de dronesmarkt in de VS tegen 2025 goed zijn voor een omzet van 82 miljard dollar en zowat 100.000 jobs.

Dat blijkt uit een rapport van Marsh, één van ’s werelds grootste spelers op het vlak van verzekeringsmakelaardij en risicobeheer.

Erg actief

Het betreffende rapport Dawning of the Drones: The Evolving Risk of Unmanned Aerial Systems geeft aan dat verzekeraars alvast erg actief zijn in het afsluiten van verzekeringspolissen. Zo willen ze snel vaste voet krijgen in een markt in volle ontwikkeling. 

“Verzekeraars gebruiken hun ervaring uit de bemande luchtvaart om de mogelijke risico’s in verband met drones in te schatten en geven dekkingen op basis van de grootte, het gebruik en de waarde van het toestel in kwestie", stelt John Hanslip, Senior Vice President van de Aviation and Aerospace praktijk bij Marsh. "In de meeste gevallen volstaan kleine aanpassingen aan bestaande verzekeringspolissen voor bemande vliegtuigen om ze toe te passen op de technologie en het gebruik van drones."

Hinderpaal

Volgens het rapport blijft regelgeving de grootste hinderpaal voor het gebruik van drones op grote schaal. Wil men het commerciële potentieel van de onbemande vliegtuigen maximaal benutten, dan is het nodig om nationale en internationale luchtvaartregels grondig te herzien, zo luidt de teneur.  

In de VS bijvoorbeeld is het de Federal Aviation Authority die de eventuele goedkeuring voor commercieel of zakelijk gebruik van drones geval per geval behandelt. Bedrijven mogen geen drones gebruiken zonder de uitdrukkelijke toestemming van de FAA.

Intussen werkt diezelfde FAA wel aan een wettelijk kader dat het routinegebruik van kleinere toestellen in het publieke luchtruim tegen eind 2015 mogelijk moet maken.

België

In ons land waar drones ook businessmatig aan populariteit winnen, is er evenmin een specifieke regelgeving. Al werkt de overheid intussen samen met het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart (DGLV), Defensie en de Privacycommissie aan nieuwe wetgeving die nog dit najaar van kracht zou worden.

België is overigens vrij laat met de uitwerking van specifieke wetgeving voor drones. In Europa zijn er al 19 landen die dergelijke regelgeving hebben geïmplementeerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business