Apple heeft de nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor iPhones en iPads gelanceerd. iOS 9 moet vooral het mobiele OS slimmer maken.

Advertentie

Apple heeft tijdens de keynote op zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2015 de nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor iPhones en iPads gelanceerd. iOS 9 richt zich vooral op enkele verbeteringen die het mobiele OS slimmer moeten maken.
 

Dat begint met een upgrade van de virtuele spraakassistent Siri. Om beter te kunnen concurreren met Google Now – waarvan recent nog een grote update werd aangekondigd – krijgt Siri een nieuwe functionaliteit genaamd Proactive. Daarmee kan de assistent apps en andere informatie voorschotelen op basis van de context, zoals het moment van de dag en je locatie. Zo krijg je informatie over hoe laat je naar je volgende afspraak moet vertrekken op basis van het huidige verkeer, of word je muziekapp geopend wanneer je een hoofdtelefoon aansluit. Siri kan ook in je inbox van Mail kijken om inkomende oproepen te herkennen van contacten die niet in je contactenlijst staan.

Ook Spotlight heeft een nieuwe interface gekregen en is wat slimmer geworden. De zoekfunctie kan voortaan door de inhoud van apps speuren wanneer je een zoekopdracht doorheen het hele systeem uitvoert. Voorheen kon de functie alleen maar de hoofdpagina van een app openen, maar nu brengt hij je meteen naar de juiste plaats in een applicatie. Spotlight kan ook conversies uitvoeren, zonder een online zoekopdracht uit te voeren. Dat kon al met Siri, maar nu kan je de opdracht dus ook intypen.

De vraag is natuurlijk hoeveel van deze functionaliteit voorbehouden blijft voor gebruikers in de Verenigde Staten en in hoeverre we ze ook in België en Nederland kunnen gebruiken.

Apple benadrukt dat deze nieuwe slimme functies op het apparaat zelf gebeuren, er worden geen gegevens naar een server in de cloud gestuurd. Daarmee kiest het resoluut voor een andere weg dan Google of Microsoft, die de rekenkracht van de cloud inzetten voor hun virtuele assistenten op Android en Windows Phone. Apple speelt hier de kaart van privacy en hoopt zijn gebruikers zo te overtuigen.

 

Lees dit

iPad kan eindelijk multitasken dankzij iOS 9

Lees meer

Ook Apple Pay, de mobiele betaaldienst die in iOS 8 werd geïntroduceerd, kreeg de nodige aandacht tijdens de keynote. Naast de uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk – over een lancering bij ons blijft het nog altijd stil – zal de dienst ook meer banken en kredietkaarten ondersteunen. Daarnaast wordt ook ondersteuning voor het bewaren van klantenkaarten ingebouwd. Al die kaarten worden bewaard in Wallet, de nieuwe naam voor de Passbook-app.

Verder introduceert iOS 9 een paar nieuwe functies in de Notities-app, zoals het toevoegen van afbeeldingen en checklists, en krijgt Apple Maps een welgekomen upgrade met onder meer ondersteuning voor openbaar vervoer in twintig grote steden. Apple lanceert ook de nieuwe app News die de Newsstand (Kiosk) zal vervangen en dienst doet als een aggregator van nieuws uit verschillende bronnen. Artikels worden getoond in een interface aangepast voor mobiel, vergelijkbaar met Flipboard. Apple is een samenwerking aangegaan met verschillende nieuwsleveranciers, maar de app kan ook gebruikt worden om weblinks te lezen. Naarmate je de app meer gebruikt, zal die artikels naar voor schuiven waarvan het denkt dat je ze graag zal lezen.

Speciaal voor de iPad introduceert Apple voor power users eindelijk ook de mogelijkheid om temultitasken in iOS 9.

Naast deze nieuwe functionaliteiten, richt iOS 9 zich voornamelijk op betere prestaties, betere beveiliging en een beter energiebeheer. Zo zou je standaard een uur meer batterijleven uit je iPhone moeten kunnen halen, en is er een energiebesparende stand die de accuduur met 3 uur verlengt.

Het mobiele OS heeft trouwens voortaan nog maar 1,3 GB ruimte nodig, in tegenstelling tot 4,6 GB voor iOS 8. iOS 9 moet draaien op alle toestellen die nu met iOS 8 overweg kunnen.

Net als bij het nieuwe OS X El Capitan voor Macs, is ook iOS 9 onmiddellijk beschikbaar voor ontwikkelaars, gevolgd door een publieke bèta in juli. Daarmee hoopt Apple de voornaamste bugs weg te kunnen werken voor een publieke lancering in de herfst, wanneer waarschijnlijk ook een nieuwe iPhone aan het publiek zal worden voorgesteld.