Vijf signalen die aangeven dat u toe bent aan een ERP-pakket

ERP is een van de meest gebruikte vormen van bedrijfssoftware. Maar wanneer bent u als kmo toe aan een ERP-pakket? Wij sommen vijf signalen op.


In ons land gebruikt één bedrijf op drie een ERP-pakket om zijn belangrijkste processen te stroomlijnen. Vooral bij kmo”s is ERP meer en meer komen opzetten.
Toch betekent dit dat nog altijd een ruime meerderheid van de bedrijven geen ERP gebruikt. Dat betekent niet dat ze geen bedrijfssoftware gebruiken. Dat doen we wel, maar een uniforme kijk lijkt nuttig. Maar wanneer bent u als kmo toe aan een ERP-pakket? Wij sommen vijf signalen op.
1. Uw systemen spreken niet met mekaar
Veel bedrijven vertrouwen op diverse en uiteenlopende softwarepakketten om hun operaties in goede banen te leiden. Tenzij dat deze goed zijn verbonden, bestaat het risico dat al deze systemen niet op een behoorlijke manier hun informatie delen. Vooral bij groeiende bedrijven zijn zogenaamde “data silo”s” een vaak voorkomend verschijnsel.
ERP kan dan bijdragen om de front en backoffice processen bij elkaar te brengen, zoals financiële rapportering, voorraadbeheer, productieplanning en orderbeheer. De bedoeling is namelijk dat al deze informatie terecht komt in één enkel systeem.
2. Financieel beheer wordt moeilijker
Bij groeiende bedrijven wordt de hoeveelheid individuele transacties al snel erg hoog. Effectieve accounting en rapportering wordt enkel mogelijk als uw financieel team de volledige zichtbaarheid heeft op al uw inkomsten en uitgaven.
3. Sales en klantendienst krijgen het moeilijk
Als het volume aan verkoop bescheiden blijft, is de planning daarrond vrij eenvoudig. Maar ook bij toenemende verkoop moeten uw verkoopsmensen perfect kunnen inschatten wat beschikbaar is, en wanneer. Een onvolledige of late levering kan behoorlijk vervelend zijn in functie van de klantentevredeneheid. Hetzelfde geldt overigens ook voor uw klantendienst. Als zij niet over de juiste informatie kunnen beschikken, is uw organisatie als een blinde mol.
4. U kan uw data niet (behoorlijk) analyseren
Transacties is één ding. Maar u moet ook naar de toekomst kijken. Business intelligence helpt u bij het nemen van de juiste beslissingen. Omdat ERP-systemen alle data centraliseren, maken zij ook de analyse van die data mogelijk.
5. Mobiele toegang tot software
Vandaag de dag moeten uw teams hun toepassingen kunnen raadplegen van waar dan ook. Zij verwachten dat ook. In veel gevallen is dit voor uw verkopers van tel, zodat zij onderweg informatie over klanten en bestellingen telkens kunnen updaten. Software die aangepast is voor gebruik op mobiele toestellen als smartphones en tablets is hierbij cruciaal.
Let wel, niet enkel (of niet zozeer) ERP-software is geschikt voor gebruik buitenaf. Ook toepassingen vanuit de cloud kunnen zeker dienen. Al hebben de meeste ERP-leveranciers op het vlak van mobiel en cloud wel behoorlijke inspanningen gedaan.

Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be 
 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business