We zijn aanbeland in de derde golf van cybercriminaliteit. Niet zozeer de whizzkids of de criminelen, maar staten gaan mekaar ten aanval. "De gevolgen zijn nefast", aldus auteur Misha Glenny.

Advertentie

We zijn aanbeland in de derde golf van cybercriminaliteit. De eerste begon in de jaren negentig, toen jeugdige computer whizzkids zich verveelden en onheil begonnen aanrichten op internet. Vanaf de eeuwwisseling werd cybercriminaliteit gerecupereerd door echte criminele organisaties. Phishing en ransomware kwamen opzetten.

9/11

Sinds enkele jaren zitten we in de derde fase. Niet zozeer de whizzkids of de criminelen, maar staten gaan mekaar ten aanval. Een voorbeeld ervan is de hack van Sony, en het verhinderen van de première van diens film ‘The Interview’ dat volgens velen geldt als een soort van 9/11 in cybercriminaliteit.(zie foto) 

“Alles doet uitschijnen dat Noord-Korea achter deze aanval zat, maar uiteindelijk weten we nog steeds niet wie het heeft gedaan”, stelt Misha Glenny, een Britse journalist die zich specialiseert in cyber security. “Wat we wel weten is dat er 10 terabytes aan data is gestolen. Sony heeft nagelaten om zijn data, toch zeker zijn kroonjuwelen, behoorlijk te beveiligen. They did a poor job.”

Rusland

Glenny schreef het boek ‘McMafia: A Journey Through the Global Criminal Underworld’, en spreekt regelmatig op security conferenties, zoals onlangs op de conferentie van fabrikant Check Point Software Technologies.

De derde golf in cybercriminaliteit heeft, volgens Glenny, verregaande gevolgen. Landen als China, Noord-Korea en Rusland hebben een dubieuze reputatie. “Er is vandaag een groot wantrouwen tussen verschillende staten”, vindt hij. “Vooral een staat als Rusland heeft in dat opzicht een slechte reputatie. Het land wordt aanzien als een broeihaard voor cybercriminelen die in eigen land hun gang kunnen gaan. Zolang ze maar geen Russische bedrijven of overheden aanvallen.”

Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.