De strijd tussen private en public cloud

De cloud verandert de IT-wereld helemaal. Maar achter de keuzes van IT-afdelingen is een strijd aan de gang die de IT-sector ingrijpend verandert.

De cloud verandert de IT-wereld helemaal. Maar achter de keuzes van IT-afdelingen is een strijd aan de gang die de IT-sector ingrijpend verandert.

Vroeger was het nog eenvoudig. Ofwel deed een bedrijf zijn eigen IT, of wel ging het aankloppen bij een service provider of dienstenleverancier.

Vandaag is die service provider steeds vaker een cloud provider, die zoals Amazon of Microsoft public cloud dienstenten aanbiedt. Of wordt en bedrijf zelf een service provider. “Wij merken dat heel veel bedrijven afstappen van traditionele IT en zich zelf gaan positioneren als dienstverlener naar de andere afdelingen in hun organisatie”, aldus Mike Nefkens, Executive VP HP Enterprise Services.

Makelaar

Hier komt cloud computing op de proppen. Want naast de public cloud, is er ook de private cloud die een bedrijf zelf, vaak samen met een partner, opzet binnen een eigen omgeving. HP omschrijft zich met 2.500 clouds wereldwijd als marktleider in private clouds. De twee staan lijnrecht tegenover mekaar. Public cloud aanbieders zijn onrechtstreeks concurrenten van de specialisten in de private cloud, en omgekeerd.

Toch is er intussen toenadering tussen deze twee werelden. Zo lanceerde HP op HP discover een nieuwe versie van zijn Helion-oplossing die ervoor zorgt dat een IT-afdeling zicht krijgt op zijn totale infrastructuur. “Ook de public cloud diensten zijn hierin geïntegreerd”, aldus Nefkens.

Het bevestigt het idee van de CIO of IT-manager als broker of makelaar. Sommige toepassingen (zoals ERP) neemt hij in een private modus voor zijn rekening, andere (zoals e-mail) laat hij over aan een public cloud provider. “Maar zo behoudt hij wel het totale overzicht.”

Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business