Momenteel verbruikt de gemiddelde smartphonegebruiker zowat 2,4 GB aan data per maand. Tegen 2020 zou dat naar ongeveer 14 GB gestegen zijn.

Advertentie

Over vijf jaar zullen mobiele netwerken zowat alomtegenwoordig zijn. Een van de gevolgen daarvan is dat het verbruik van mobiele data exponentieel gaat stijgen. Dat concludeert netwerkfabrikant Ericsson in zijn tweejaarlijks “Mobility Report”.

Momenteel verbruikt de gemiddelde Amerikaanse smartphonegebruiker zowat 2,4 GB aan data per maand. Tegen 2020 zou dat naar ongeveer 14 GB gestegen zijn. De stijging komt er doordat mensen steeds meer mobiele data gaan consumeren (van het bekijken van films via Netflix tot het uploaden van foto’s naar Facebook), maar ook omdat ze steeds meer tijd gaan spenderen aan apparaten als telefoons en tablets.

De immense groei van data die ons nog te wachten staat, zal de huidige big data-revolutie “doen aanvoelen als een floppy disk”, zo zegt Rima Qureshi, chief strategy officer van Ericsson. Het Zweedse bedrijf doet dit onderzoek regelmatig en heeft er als netwerkfabrikant natuurlijk alle belang bij dat deze visie ook werkelijkheid wordt.

Hoewel heel bedrijven al volop aan het timmeren zijn aan het Internet of Things (waarbij alles van kledingstukken over wasmachines tot auto’s een internetconnectie krijgt), zal de smartphone in 2020 nog altijd verantwoordelijk zijn voor het leeuwendeel van de verstookte data, zegt Ericsson. Tegen dan zal 70% van de wereldbevolking minstens één en soms meerdere slimme telefoons op zak hebben. Op ongeveer 90% van het aardoppervlakte zal men dan een gsm-signaal kunnen oppikken.

Het jaar 2020 is ook niet toevallig gekozen. Een groot deel van de telecomindustrie (en niet alleen Ericsson) verwacht dat mobiele operatoren tegen dan de overstap zullen maken naar 5G. Die technologie brengt hogere datasnelheden met zich mee en maakt het gemakkelijker voor machines om onder elkaar te gaan communiceren.