Bedreigt het 'datacenter in a box' uw IT-job?

70 procent van de tijd van een IT-afdeling gaat naar operationele taken. De aanpak van het converged of integrated datacenter moet hier komaf mee maken. Maar bedreigt die ook IT-jobs?

70 procent van de tijd van een IT-afdeling gaat naar operationele taken. De aanpak van het converged of integrated datacenter moet hier komaf mee maken. Maar bedreigt die ook IT-jobs?
 
Om gebruikers snel de nodige systeemcapaciteit te kunnen bieden, hebben de bekende grote leveranciers van computersystemen hun bestaande computers, storage en netwerkmodellen geïntegreerd in een kant-en-klaar systeem. Het gaat om een schaalbaar systeem dat via kleine standaardblokken, bestaande uit storage, netwerk en computing, eenvoudig uit te breiden is.

Trend

Dergelijke converged infrastructure-gebaseerde systemen vereenvoudigen het aanschafproces en verbeteren de zogenaamde time to value. Een datacenter in a box. Onderzoeksbureau Gartner plaatste dergelijke geïntegreerde systemen onlangs bij de top vijf trends in een datacenter.

 “Zo’n full stack is veel efficiënter en bovendien kan je je beter aanpassen aan de applicaties die er op draaien”, stelt Manoj Nair, product marketing manager bij HP. Ook al is de converged infrastructure niet nieuw, veel bedrijven hanteren van oudsher nog een silo-aanpak waarbij deze elementen afzonderlijk zitten.

Nieuwe applicaties

Het probleem is dat bedrijven niet met een wit blad beginnen. Ze hebben legacy apparatuur die ze niet meteen aan de deur kunnen zetten. “Daarom dat deze converged aanpak vooral gebeurt bij de introductie van nieuwe applicaties of bij een algemene technologische heropfrissing”, stelt hij. HP werkt in dit domein samen met het bedrijf Arista Networks, dat datacenter switches aanbiedt.

De trend speelt ook in op de algemene vaststelling dat bedrijven hun IT steeds vaker in de handen willen leggen van een beperkt aantal leveranciers. “Waarbij er dan één de verantwoordelijkheid voor het geheel draagt.”

Jobverlies?

Als bedrijven meer efficiënter omgaan met hun IT, betekent dat dan ook dat ze minder IT’ers nodig hebben. “De bedoeling is dat ze zich kunnen bezig houden met taken die voor het bedrijf van meer strategisch belang zijn,” oppert Nair.

Al is dit ook niet altijd zo. Een recente rondvraag van IDC gaf aan dat 40 procent van de IT-managers verwacht dat ze door meer te automatiseren minder operationele IT-krachten zullen nodig hebben. Kortom, die IT’ers kunnen zich dan wel bezighouden met meer strategische taken, maar mogelijk (en helaas) niet bij de bestaande werkgever.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business