Hoe computeropslag op zestig jaar veranderde

De IBM 350 Disk Storage Units was een harde schijf van IBM uit 1956 met een capaciteit van vijf megabyte. USB-staven bieden vandaag 50.000 keer meer capaciteit.


De IBM 350 Disk Storage Units uit 1956 was goed voor vijf megabyte

De usb-sticks van vandaag hebben een grotere opslagcapaciteit dan de harde schijven van gisteren.  De staaf biedt alsmaar meer capaciteit en snelheid.

De IBM 350 Disk Storage Units was een harde schijf van IBM uit 1956. Het ding, groter dan een koelkast, bevatte 50 magnetische schijven met een gezamenlijke capaciteit van vijf megabyte. Meer dan een halve eeuw later past een staafje met een capaciteit van zo’n 50.000 keer hoger in uw achterzak.

Usb-staafjes zijn een product van het nieuwe millennium: zowel IBM als Trek Technology brachten een eerste exemplaar uit in het jaar 2000 met een capaciteit van 8 MB. Vandaag dalen stokjes waar u vier, acht of zestien gigabyte op kwijt kan, fors in prijs. Zo kost de stijlvolle Petitekey van fabrikant Lacie, goed voor 16 gigabytes, 28 euro.

Usb-sticks hebben flash-geheugen aan boord en de productie daarvan wordt steeds goedkoper, terwijl de capaciteit toeneemt. De test die PC Magazine onlangs uitvoerde, leverde bijvoorbeeld sticks op tot 128 gigabytes voor 60 tot 120 euro. Sommige fabrikanten geven de mogelijkheid om de data op de stick te beveiligen of bieden een mogelijke back-up naar clouddiensten als Dropbox, Box of Google Drive.

Snelheid

Naast de capaciteit en diensten is er de snelheid. In hetzelfde jaar als de introductie van de eerste usb-sticks beschikte usb 2.0 over snelheden van 480 megabit per seconde. Intussen omarmen fabrikanten de usb 3.1-standaard: de maximum transfersnelheid van 10 gigabit per seconde staat garant voor bliksemsnelle externe opslag, wat dan weer de deur opent voor usb-staafjes met een hoge capaciteit.

Op 25/6 organiseert Smart Business en Business Meets IT een gratis seminar over Trends in ICT. Meer info op: www.businessmeetsit.be

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business