Windows 10 zou pas eind juli aan fabrikanten worden vrijgegeven. Als er een lancering komt deze zomer, dan zal het dus een late zomer zijn.


Microsoft kondigde enige tijd geleden al aan dat de consumentenversie van Windows 10 tijdens de zomer verschijnt. Een specifieke datum is nog niet gegeven. Lisa Su van AMD versprak zich in april door te zeggen dat de lancering van het nieuwe besturingssysteem voor eind juli gepland staat.

Wzor, een Rus die over het algemeen goed ingevoerd is, liet woensdag in een tweet weten dat de release van Windows 10 RTM eind juli bevestigd is. RTM staat voor release to manufacturing, wat zoveel betekent als dat het wordt vrijgegeven aan pc-makers en andere fabrikanten om de software te testen en installeren voordat deze overal beschikbaar komt. Normaal gesproken duurt het daarna nog maanden voordat de consumentenversie verschijnt, zodat de fabrikanten tijd hebben om de laatste bugs te verhelpen.


Ervan uitgaande dat Wzor gelijk heeft – wat dat betreft heeft hij vaker dingen juist voorspeld – heeft Microsoft niet veel tijd om aanpassingen te maken tussen Windows 10 RTM en de definitieve versie. In 2012 arriveerde de RTM van Windows 8 in augustus en de definitieve versie in oktober. Windows 7 RTM stamt uit juli 2009 en de uiteindelijke consumentenversie kwam pas in oktober van dat jaar. Als Microsoft dus vasthoudt aan een release van Windows 10 in de zomer, heeft het bedrijf hooguit enkele weken voor de laatste wijzigingen.

 Windows 10 Technical Preview

Microsoft rekent erop dat Windows 10 de slechte karma van Windows 8 doet verdwijnen. Het besturingssysteem uit 2012 heeft veel pc-gebruikers weggejaagd met zijn aanraakscherminterface en tabletomgeving. Om die reden vraagt het bedrijf nu aan zoveel mogelijk mensen om de Windows 10 Technical Preview te testen. Gebaseerd op die feedback maakt Microsoft al maanden kleine aanpassingen. En nu lijkt het erop dat het bedrijf ineens haast krijgt om de zomerdeadline te halen.

De Windows 10 Technical Preview is al sinds september beschikbaar. Sindsdien hebben deelnemers van het Windows Insider Program er veel gebruik van gemaakt. Het resultaat is dat er bijna elke maand een nieuwe build van Windows 10 verschijnt. Deze bevat elke keer niet alleen nieuwe functionaliteiten, maar ook verbeteringen en verfijningen. Toch moet er nog veel gebeuren.

De meeste recente build, versie 10122, toont Windows 10 met een sluike interface, uitbreidingen aan het startmenu/-scherm en aanpassingen aan Microsoft Edge. Toch werkt nog niet alles naar behoren in het besturingssysteem. Daarom blijft Microsoft nieuwe builds uitbrengen tot Windows 10 zo goed mogelijk is.

Daarom rijst de vraag waarom Microsoft niet gewoon tot oktober wacht met de officiële lancering van Windows 10, net zoals met voorgaande versies. Misschien wil het bedrijf mensen zo snel mogelijk de kans geven om over te stappen van Windows 8. Daarnaast is Windows 10 een poging om gebruikers een zelfde ervaring te geven op verschillende apparaten met als doel meer consumenten te interesseren in Windows-pc’s, -tablets en -telefoons.