Vaak gebruikt men de term 'digitale factuur' als men 'elektronische factuur' bedoelt, en omgekeerd. Maar wat is nu het verschil tussen beiden?


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Vaak gebruikt men de term "digitale factuur" als men "elektronische factuur" bedoelt, en omgekeerd. Maar wat is nu het verschil tussen beiden?

Een digitale factuur is eenvoudigweg een factuur die op digitale manier wordt verstuurd. Een Word-document of PDF per mail versturen, bijvoorbeeld. Uiteraard bespaart dit al op papier en is het proces beter traceerbaar maar er is toch nog een duidelijk verschil in efficiëntie met de elektronische factuur.

E-factuur

Van een elektronische factuur is sprake als de factuur rechtstreeks vanuit een (meestal financieel) softwareprogramma wordt aangemaakt en /of rechtstreeks in het programma van de ontvanger kan worden ingelezen zonder extra manuele verwerking, door gebruik van algemeen aanvaarde protocols en standaarden.

Als men grote besparingen belooft met e-factureren, verwijst men dus naar de elektronische facturen. Toch zullen sommigen nog steeds naar de digitale factuur verwijzen. Hou dit steeds in het achterhoofd en vraag hier eventueel expliciet naar in een gesprek of discussie.