Een hacker zou volgens de FBI tijdelijk de controle over een vliegtuig hebben overgenomen via het entertainmentsysteem. Maar klopt het verhaal?

Advertentie

Chris Roberts, een cybersecurityonderzoeker, werd afgelopen april door de FBI opgewacht en van zijn vliegtuig geplukt nadat het was geland in Syracuse, New York. Zijn elektronica, waaronder een MacBook Pro en een aantal USB-sticks, werd in beslag genomen. Dit was het gevolg van een tweet waarin Roberts grapte over het overnemen van het vliegtuig tijdens de vlucht.

Tijdens het verhoor door de FBI dat volgde, zou Roberts hebben toegegeven dat hij via het entertainmentsysteem in het vliegtuig de controle kon overnemen over de Thrust Management Computer. Daardoor kreeg hij toegang tot de besturing van de motoren en kon hij een klimcommando uitvoeren.

Dit resulteerde in een zijwaartse beweging van het vliegtuig, omdat een van de motoren inderdaad begon te klimmen. Dat blijkt uit het verslag van het verhoor van Roberts, dat is gepubliceerd door Canadese media.

Tegen Wired vertelt Roberts echter een heel ander verhaal. Tegen Wired zegt hij dat hij al een vijftiental experimenten heeft uitgevoerd op verschillende vluchten om toegang te krijgen tot het interne vliegtuignetwerk, maar dat hij nooit meer heeft gedaan dan een beetje rond te kijken.

Hij zou wel eens een klimcommando hebben uitgevoerd, maar dan in een virtuele omgeving in plaats van op een echt vliegtuig. Verder stelt hij nog dat zijn beweringen in het verhoor van de FBI uit de context werden getrokken.

De FBI-agenten die het vliegtuig hebben doorzocht zeiden dat er ‘geknoeid was met de bedrading’ onder twee stoelen in het vliegtuig. Roberts ontkent echter dat hij zijn laptop heeft aangesloten op het vliegtuig.

Roberts is een bekende beveiligingsonderzoeker van One World Labs.