De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft vacatures voor IT'ers, die ook als hacker moeten kunnen dienen.

Advertentie

De "donut", het hoofdkwartier van de GCHQ in Cheltenham, Gloucestershire

Britse spionagedienst GCHQ zette onlangs een vacature voor "network operation specialists" op zijn website. Het agentschap trekt die experts aan in de strijd tegen terrorisme, criminaliteit en andere bedreigingen voor het Verenigd Koninkrijk. Althans, zo staat het in de omschrijving van de functie.  

Verder kan je ook opmaken dat mensen met hackerservaring waarschijnlijk een voetje voor zullen hebben bij de selectie. “Cyberintelligentie-specialisten zullen misschien software moeten ontwikkelen om  toegang te verkrijgen tot computers van een terroristische groepering, of operaties uitvoeren om online sporen te verzamelen over de locatie en identiteit van personen in een criminele organisatie,” valt er te lezen.

Het is de eerste keer dat GCHQ openlijk IT-talent rekruteert om data te verwerven – het woord hacken wordt niet in de mond genomen. Na de onthullingen van Edward Snowden, die aantoonden hoe wijd verspreid de spionage-activiteiten waren van het agentschap en waarvan ook Belgacom het slachtoffer werd, is het dan ook moeilijker voor de organisatie om te doen alsof hacking geen deel uitmaakt van hun instrumentarium.

Advertentie