Flexplekken, thuiswerken, cloud, conference calls: het zogenaamde nieuwe werken is niet meer weg te denken. Tijd om er als werknemer je voordeel uit te halen, vinden de auteurs van 'Wie heeft mijn werkplek gepikt'.

Advertentie

 

Flexplekken, thuiswerken, cloud, conference calls: het zogenaamde nieuwe werken is niet meer weg te denken. Tijd om er als werknemer je voordeel uit te halen, vinden de auteurs van ‘Wie heeft mijn werkplek gepikt’.

Het Nieuwe Werken is intussen allesbehalve nieuw als begrip. Het begrip kent veel aspecten, maar over het algemeen gaat het over het feit dat je als werknemer niet meer gebonden bent aan plaats en tijdstip in de uitoefening van je job. Je kan bijvoorbeeld (af en toe) thuis werken. Op kantoor verdwijnt je vaste bureau, en wordt die vervangen door zogenaamde flexplekken. Je gebruikt regelmatig aangepaste software zoals Webex of Skype voor bedrijven.

Over deze manier van werken, die zowel impact heeft op de IT, HR en kantooromgeving van een bedrijf, is er al veel inkt gevloeid. Maar doorgaans behandelt men dan het standpunt van een bedrijf of diens HR-afdeling. “Wie heeft mijn werkplek gepikt?“ bekijkt het van de andere kant. Het pretendeert een van de eerste boeken te zijn die in de huid van de werknemer kruipt.

Drie vaardigheden

Over het uitgangspunt valt wel wat te zeggen. Wat bedrijven ook mogen beweren: vaak zijn kostenbesparingen de drijfveer om het vaste kantoor af te schaffen en mensen van thuis uit te laten werken (wat bespaart op tijd en vervoerskosten). “Maar ook de gewone medewerker mag baat hebben bij het nieuwe werken”, schrijven de auteurs.

Bovenal, zo lezen we, hangt het succes van Het Nieuwe Werken voor een organisatie – en zijn medewerkers – af van drie grote basisvaardigheden: resultaat, vertrouwen en leiderschap. “Je leert resultaatgericht werken en inspelen op de behoefte aan je baas dat jij te vertrouwen bent”, zo  schrijven de auteurs. “Daarna leer je de leiding te nemen over jouw werk en leven.” Dit boek wil hierbij helpen.

Het boek is humoristisch opgevat, en tegelijk ook erg herkenbaar. Het bulkt van de anekdotes en leest vlot. We leren hoe je altijd een passende werkplek vindt op kantoor en elders. Hoe je thuis aan werken toekomt. Hoe je kunt uitslapen wanneer je dat wilt. Hoe je IT-problemen omarmt. Hoe je je kinderen voor je kan laten werken. Of hoe je op maandagnamiddag iemand meekrijgt naar de film.

Wie heeft mijn werkplek gepikt? – Profiteren van het nieuwe werken in 14 hacks, Floris Vrasdonk, Suze Krijnen, Uitgeverij Haystack, 2015, ISBN: 9789461261274, 176 blz.

 

Advertentie