Europese medewerkers zijn optimistisch over de effecten van digitale technologieën. Maar hun bazen aarzelen nog.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Europese medewerkers zijn optimistisch over de effecten van digitale technologieën. Ze zijn van oordeel dat technologie hun professioneel leven zal verbeteren, in plaats van verslechteren. Daar staat echter tegenover dat hun werkgevers nog aarzelen bij de implementatie van digitale businessmodellen.

Dit zijn de belangrijkste resultaten uit een onderzoek van Accenture bij 2.500 werknemers en 500 topmanagers in de Europese Unie (EU).

Uit het onderzoek blijkt dat 57 procent van de werknemers in de EU denkt dat digitale technologieën zoals robots, mobiele apps, data-analytics en kunstmatige intelligentie hun werkomgeving zullen verbeteren. Slechts acht procent van de respondenten verwacht negatieve effecten van digitale ontwikkelingen. 

Voorbereid?

De meerderheid van de topmanagers in de EU herkent het optimisme van medewerkers over de digitale werkomgeving. Al geven zo ook toe dat hun organisatie er (nog) niet klaar voor is. Slechts 34 procent denkt goed voorbereid te zijn om digitale talenten en vaardigheden aan boord te halen.

Het gebrek aan vertrouwen bij de topmanagers in de EU weerspiegelt bovendien de bredere problemen met de ontwikkeling van de juiste digitale strategie. Hoewel 77 procent verwacht binnen drie jaar een digitaal bedrijf te zijn, heeft 55 procent nog geen digitale strategie die de algemene bedrijfsstrategie ondersteunt.

Afwachten

De meeste bedrijven wachten daarenboven eerder af in plaats van de eerste digitale stappen te zetten. 61 procent wil geen digitale leider zijn en wacht op de verdere ontwikkeling van digitale concepten door anderen. Zij kiezen voor de strategie van de ‘fast follower’.

Vorig artikelDe ultieme stand van zaken in cybersecurity
Volgend artikelMobiel googelen wint terrein
William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.