Hoewel er nog steeds heel veel kastjes getoond worden, blijkt uit de jaarlijkse storagehoogmis EMC World dat software een steeds belangrijker rol speelt in de strategie van EMC.

Advertentie

Hoewel er op de scene van EMC World nog steeds heel veel kastjes getoond worden, bleek toch ook op deze editie van de jaarlijkse storage- en IT-hoogmis in Las Vegas weer dat software een steeds belangrijker rol speelt in de strategie van EMC. 

Vooral software

Veel van de nieuwe producten of productversies die hier aangekondigd werden, hebben een stevige softwarecomponent. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de nieuwe versie van de ‘all-flash array’ XtremIO. XtremIO 4.0 is in de eerste plaats een software upgrade die voor een verdubbeling van de capaciteit zorgt, waardoor de deur nu open staat voor hele nieuwe use cases voor flash.

“Velen hebben flash eerst getest voor VDI-toepassingen, later keken ze naar database-toepassingen,” zegt EMC-vice president Daniel Cobb. “Met XtremIO 4.0 komen ook OLAP of OLTP-toepassingen binnen bereik.”

Bij de Core Technologies Division van EMC, waaronder XtremIO valt, werkt naar verluidt maar één procent van de ingenieurs aan hardware, al de rest ontwikkelt enkel software. “De hardware bestaat uit standaard componenten. Wij zorgen voor de software die alles doet samenwerken, daar ligt de toegevoegde waarde.”

Van een aantal producten worden trouwens binnenkort ‘software-only’ versies uitgebracht. Dat is onder meer het geval me de vVNX, een virtuele versie van het meest verkochte storage platform va EMC. Ook van de back-up lijn Data Domain wordt aan een versie gewerkt die enkel uit software bestaat.

Overlap

Iets meer in het hardware domein is de aankondiging van de VxRack, die in de converged infrastructure familie van EMC en VCE  plaats neemt tussen VBlock en de eerder dit jaar aangekondigde VSPEX Blue.

De VxRack combineert volgens EMC de eenvoud van VSPEX Blue met de datacenter capaciteiten van VBlock. “Met VxRack heeft EMC het gat in het midden gedicht,” zegt research directeur Robert Robert Rhame van Gartner. “Er is misschien een zekere mate van overlap tussen de drie producten, maar EMC maakt zich daar weinig zorgen over.”

Tot de overige aankondigingen op EMC World horen onder meer ook softwareverbeteringen aan de high-end VMAX3 en een nieuwe telg in de Data Domain familie, de DD9500.

 

Advertentie