Ruim één bedrijf op vier gebruikt een BI-toepassing. Maar staat die dan ook in de cloud? Een analyse naar aanleiding van ons gratis seminar over BI & analytics op 5/5.

Advertentie

BI-toepassingen duiken nog niet zo vaak op in de cloud. Dat blijkt uit onderzoek naar aanleiding van ons gratis seminar over BI & analytics op 5/5.

Waar staat BI?

Als bedrijven een Business Intelligence (BI)-oplossing gebruiken, staat die steeds minder vaak binnen de bedrijfmuren. Dat blijkt uit een analyse van Computer bij circa 3.000 Belgische organisaties met 50 of meer medewerkers en hun IT-verantwoordelijken.

Meer remote

In 2012 betrof 57 procent van de gebruikte BI-oplossingen nog een pakket dat op de eigen locatie op een server draaide. Anno 2015 is dat met bijna 20 procentpunt gedaald tot 38 procent.

Voor een deel zijn de gebruikte BI-applicaties verschoven naar andere locaties binnen de eigen organisatie (shared service en datacenters) die we hier scharen onder het label remote.


Private cloud verdubbeld

Voor een deel zijn de on-premises BI-installaties verschoven naar datacenters van externe dienstverleners. In 2012 werd 7 procent van de geïnventariseerde BI-oplossingen vanuit een datacenter van een externe dienstverlener gehost.

Nu ligt dat percentage ruim tweemaal zo hoog, namelijk op 16 procent. Hieronder vallen ook de oplossingen die onder de noemer ‘private cloud’ door derden worden geleverd.

Public cloud erg beperkt

Pure cloudoplossingen zijn bij BI eerder zelfdzaam. Onder cloud verstaan we dan de public cloudoplossingen. Minder dan 1 procent van de aangetroffen BI-toepassingen vallen in 2015 onder deze noemer.

Op 5 mei organiseert Smart Business een (gratis) seminar over business intelligence en analytics in onze Business Meets IT-reeks. Meer info op: www.businessmeetsit.be