Vaak klinkt de verzuchting dat de overheid de KMO's financieel wat meer zou mogen ondersteunen in hun digitaliseringstraject. Kan de KMO dan echt helemaal niet bij de overheid terecht? Toch wel.

Vaak klinkt de verzuchting dat de overheid de KMO"s financieel wat meer zou mogen ondersteunen in hun digitaliseringstraject. Kan de KMO dan echt helemaal niet bij de overheid terecht? 

Hoeveel subsidie?

Toch wel, maar slechts voor specifieke aspecten, zo blijkt. In Vlaanderen is er bijvoorbeeld het Agentschap Ondernemen dat KMO"s subsidies verschaft wanneer zij opleidingen volgen of consultancy zoeken voor hun ICT-projecten.

Hoeveel de subsidie bedraagt, hangt af van het type opleiding en advies en er is een maximum per onderneming van 40.000 euro. Deze ubsidies vallen onder het label KMO-IT, dat alle inspanningen van de Vlaamse overheid bundelt om de KMO"s te laten groeien met behulp van ICT.

Vroeger had KMO-IT een team van eigen consultants die vaak bij KMO"s aan de slag gingen, maar dat werd enkele jaren geleden vervangen door deze mogelijkheden tot subsidiëring.

Waalse overheid

Ook de Waalse overheid heeft zijn initiatieven om de KMO"s bij hun ICT-projecten te ondersteunen. Zo is er Rentic, een dienst van Agence du Numérique (vroeger: Agence Wallonne des Télécommunications), het Waalse ICT-platform.

Via Rentic kunnen Waalse KMO"s consultants inhuren voor het bouwen van een e-business platform. Ook voor het platform zelf kunt u een subsidie aanvragen. En wie zijn e-commerce activiteiten expliciet (geheel of gedeeltelijk) op het buitenland richt, kan bij Awex (Agence Wallonne à l"exportation) terecht.

Adressen

Mogelijk hebt u ook nog recht op andere subsidies of gratis service. Het loont de moeite om u even te informeren op één van deze adressen:

www.awex.be
www.awt.be
www.kmo-it.be

Wellicht weet ook uw ICT-partner op welke voordelen u recht kunt hebben.