Nieuws

Wat rugby en softwareontwikkeling gemeen hebben

Een nieuwe manier van werken breekt langzaam door bij softwareontwikkeling en in het bedrijfsleven in het algemeen. Nieuw is Scrum niet. Revolutionair wel. En er is best wel nood aan.

<img src="//cdn.minoc.com/thumb/600-600/i/2015/17/scrum_rugby2.jpg" />

Een nieuwe manier van werken breekt langzaam door bij softwareontwikkeling en in het bedrijfsleven in het algemeen. Nieuw is Scrum niet. Revolutionair wel. En er is best wel nood aan.

De lancering van de website Healthcare.gov, waar Amerikanen zich moesten kunnen aanmelden voor een ziektekostenverzekering, toont aan waarom klassieke concepten ontoereikend lijken.

De site moest IT-systemen van onder meer de belastingdiensten en verzekeringsmaatschappijen koppelden. Maar dat gebeurde niet. Het project was een debacle. Er waren meer dan twintig IT-bedrijven betrokken die hun deel deden via de bekende watervalmethode. Maar het gemeenschappelijke doel ontbrak.

Sprints

Healthcare.gov is geen uitzondering. “Hoe vaak hoor je niet dat enorme projecten worden stop gezet. Niet alleen vanwege de kostenoverschrijdingen, maar ook omdat het gewoon niet werkt”, schrijft Jeff Sutherland in Scrum, een boek over een methodologie die hij ook zelf bedacht. De webinterface van Healthcare.gov, die wel perfect werkte, was overigens gemaakt via Scrum.

Scrum – een term uit het rugby – wordt reeds omarmd door vooraanstaande bedrijven als Apple, Google en Accenture. Het gaat uit van kleine teams die in korte sprints werken (van pakweg twee weken) met telkens doelstellingen op korte termijn. Op deze manier kunnen ze zich aanpassen aan de alsmaar sneller veranderende omstandigheden.

“Plannen is goed, maar een planning blindelings uitvoeren is dom”, stelt Sutherland, die ooit in het leger als gevechtspiloot aan de slag was en daar zijn aanpak bedacht. Bij Scrum houdt een team zijn bezigheden regelmatig onder de loep. “Hoe sneller je fouten maakt, hoe sneller je die kan herstellen”, stelt hij. Bovenal legt Scrum de focus op teamwork, dat veel meer dan het individu het verschil maakt. “Superieure teams zijn autonoom, multifunctioneel en hebben een gezamenlijk doel.”

Technologie

Ook al is het boek van Sutherland niet erg objectief, toch is een aanpak als Scrum nuttig in snelle en complexe omgevingen als vandaag. Scrum wordt heel vaak in een technische hoek gedrumd, mede doordat de grote doorbraak in Silicon Valley plaatsvond bij softwareontwikkelaars. Maar eigenlijk is de aanpak ook voor andere projecten van tel.: van het bouwen van een raket tot het organiseren van een bruiloft.

Scrum, de revolutionaire manier om sneller, beter en flexibeler te werken, Jeff Sutherland, ISBN: 9789491845376, 2014, 256 pagina’s, Maven Publishing

 

Scrum in tien hoofdlijnen

– Leve de sprint: verdeed je werk in regelmatige, vaste tijdspannes van bijvoorbeeld twee weken
– Aan het eind van elke sprint, moet je iets (bruikbaar) klaar hebben en dat demonstreren
– Plan alleen wat nodig is, maar word niet verliefd op uw eigen plan
– Herstel uw fouten meteen
– Kleine teams werken beter dan grote
– Een team moet autonoom kunnen werken en is multifunctioneel
– Een leider of Producteigenaar bepaalt wat er gebeurt en waarom, het team wie wat doet en hoe
– Weg met domme richtlijnen en hufterig gedrag
– Iedereen moet alles weten, inclusief inkomsten en uitgaven
– Als iets niet goed werkt, ligt dat vaak aan het systeem, niet aan het individu

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business