Apple verdient meer aan Macs dan iPads. Al blijft de iPhone voor het bedrijf toch nog altijd de absolute cash-koe.

Advertentie

Zo’n 58 miljard dollar omzet waaruit 13,6 miljard nettowinst werd gepuurd. De eerste drie maanden van 2015 waren dan wel geen recordkwartaal voor Apple, toch blijft het Californische bedrijf zeer sterke cijfers neerzetten.

Zowel de iPhone als de Mac waren zeer gegeerd bij consumenten. Ook de verkopen uit de Apple Store waren nooit beter. Apple verkocht 61,2 miljoen iPhones in het eerste kwartaal. Dat cijfer lag in deze periode nog nooit zo hoog. Ter vergelijking: in het vorige kwartaal (waar de eindejaarverkopen inbegrepen waren) waren dat er 74,5 miljoen. De iPhone is goed voor meer dan twee derde van de omzet van Apple.

Ook de afzet van de Mac deed het goed, Apple kon er 4,6 miljoen exemplaren van slijten, tegenover 4,1 miljoen vorig jaar. Eerder deze maand introduceerde het bedrijf een nieuwe MacBook, de dunste en lichte laptop die het ooit bouwde. Analisten verwachten dat deze machine de vraag naar Macs hoog zal houden.

Minder goed nieuws kwam er van de iPad. De tablet liet zijn vijfde opeenvolgende kwartaal van dalende verkoopcijfers optekenen. Er gingen er in de eerste drie maanden van 2015 zowat 12,6 miljoen stuks van over de toonbank. Vorig jaar waren dat er nog 16,4 miljoen. De vervangingscyclus van tablets blijkt een stuk langer te zijn dan van telefoons en vele consumenten kiezen ook voor een grote iPhone in plaats van voor een tablet. Apple verdient nu meer geld aan Macs dan aan iPads.

Tim Cook, de topman van Apple, gaf toe dat de verkoop van de iPad achterblijft, maar het is niet iets wat Apple verontrust, zegt hij. Hij verwacht dat de afzet van de tablet op een bepaald moment zal stabiliseren, al wou hij niet precies voorspellen wanneer.

Chinees succes

Apple zet sterke cijfers neer in alle continenten, maar zeker de Chinezen zijn gek op het merk. China is dit kwartaal Europa voorbijgestoken als de tweede belangrijkste markt voor Apple, na de Verenigde Staten. De omzet in China alleen steeg met ongeveer 58 procent.

Over de Apple Watch werden nog geen cijfers vrijgegeven. Tim Cook zei enkel dat de voorraad die zijn bedrijf heeft opgebouwd voldoende zou moeten zijn om de horloge tegen eind juni in een hele reeks nieuwe landen te lanceren. In de VS loopt de wachttijd voor het hebbeding momenteel op tot twee maanden. Cook voegde er aan toe dat er al 3.500 apps voor het horloge gemaakt zijn. Op de dag van de lancering waren dat er 3.000.

De goede cijfers van Apple betekenen ook goed nieuws voor beleggers. In de handel na beurstijd behaalde het aandeel recordniveaus. Het bedrijf heeft ook aangekondigd dat het zijn dividend zal optrekken van 47 naar 52 dollarcent per aandeel en dat het meer eigen aandelen zal inslaan dan eerst aangekondigd.

Voor het volgende kwartaal dat eindigt in juni, gaat Apple uit van een omzet van 46 tot 48 miljard dollar, wat ongeveer in lijn is met de verwachting van analisten (47,09 miljard). Apple is een bedrijf dat zijn cijfers meestal lager inschat dan analisten.

Op 5 mei organiseren Smart Business en ZDNet.be een gratis seminarie rond Mobile Business. Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven, vindt u op www.businessmeetsit.be.