Wat hebben reisbureaus, horloges, taxichauffeurs, wegenkaarten, wekkers, kassa's, kranten, taalgidsen en sleutels met mekaar gemeen? Ze zijn allemaal het slachtoffer van haaien en big bang disruption.

Advertentie

Wat hebben reisbureaus, horloges, taxichauffeurs, wegenkaarten, wekkers, kassa’s, kranten, taalgidsen en sleutels met mekaar gemeen? Ze zijn allemaal het slachtoffer van big bang disruption, een nieuwe vorm van innovatie die uw bedrijf razendsnel kan doen ontwrichten.

Google

De dag dat Google zijn Google Maps Navigation aankondigde, daalde de aandelenkoers van de traditionele GPS-systemen met ruim 15 procent. Tussen 2008 en 2012 zagen TomTom en Garmin hun inkomsten uit de consumentenmarkt met ruim 40 procent afnemen. Mobiele navigatie-apps zijn een schoolvoorbeeld van big bang disruption, zo schrijven Larry Downes en Paul Nunes in hun nieuwste boek ‘Big Bang Disription’.

Wie big bang disruption zegt, zegt technologie. Sommige disruptieve bedrijven, zoals Uber en Airbnb, bieden eigenlijk vooral een toepassing of app. En dat gaat makkelijk dan ooit. “Je kan vandaag beschikken over alle voordelen van IT, zonder dat de verplichtingen ten aanzien van vaardigheden en infrastructuur”, aldus Peter Christy , research director bij 451 Research. “Startende bedrijven maken onmiddellijk gebruik van de beste en goedkoopste clouddiensten, zonder interne IT-afdeling en zonder software-integratie.”

Vaarwel klok, welkom haai

In het verleden werden productintroducties afgemeten volgens de klassieke klokcurve van Everett Rogers met de zogenaamde early adopters, early en late majority en laggards. Maar vandaag is de haaienvin van toepassing. Die bestaat uit vier delen. Big bang disruption begint met een reeks kleinschalige en vaak losstaande experimenten, singulariteit genoemd. Maar wanneer de juiste combinatie van technologieën wordt gekoppeld aan het juiste bedrijfsmodel is er vrijwel onmiddellijk groot succes, dat ook snel terugvalt.

De Kinect, een accessoire voor de Xbox 360 van Microsoft is hier een goed voorbeeld van. Dit apparaat leek uit het niets te komen, hoewel veel sectoren er al ontwikkelingen rond hadden gedaan. Van de Kinect (kostprijs 150 dollar) werden er in de eerste 60 dagen maar liefst 8 miljoen verkocht (big bang).

Maar binnen de zes maanden was er een scherpe daling in de verkoop (big crunch). Al werd de innovatie later gebruikt in en gecombineerd met andere technologieën (entropie).

Big Bang Disruption, strategisch omgaan met disruptieve innovatie, Larry Downes en Paul Nunes, Business Contact, 2014, ISBN: 9789047007678


Geen velden gevonden.
William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.