Eén partij was in 2014 riant de grootste SSD-fabrikant, en die voorsprong zal de komende jaren alleen maar groter worden.

Advertentie

Volgens marktonderzoeker IHS was Samsung in 2014 goed voor 34 procent marktaandeel, met 4 miljard dollar aan inkomsten. Ter referentie: de nummer twee positie wordt ingenomen door Intel en is goed voor een omzet van 2 miljard dollar.

Samsung is sinds vorig jaar begonnen met het maken van 3D V-NAND flashgeheugen en lanceerde een nieuwe bijhorende line-up van producten. 3D V-NAND geheugencellen hebben het voordeel dat ze een hogere capaciteit hebben terwijl de voetafdruk niet vergroot. Enkel Samsung en het Japanse Toshiba hebben deze techniek onder de knie op dit ogenblik.

De Zuid Koreaanse geheugenchipgigant lanceerde ook SSD’s gebaseerd op de ‘Triple-level cells’ (TLC). TLC bevat 3 bits geheugen per cel, meer dan een single-level cell (SLC) of multi-level cell (MLC). De levensduur van TLC is wel korter, maar Samsung heeft zijn NVMe-interface toegepast om beter te concurreren.

Samsung levert SSD’s aan Apple voor de MacBooks, terwijl het volop in gesprek is met Apple, Google en Amazon om ook SSD’s in hun talrijke datacenters te introduceren. De hoge vraag naar SSD’s op mobiel vlak, bij pc’s en servers zal er verder voor zorgen dat de omzet in 2015 flink hoger zal klokken.

IHS verwacht dat het marktaandeel van Samsung in 2015 en 2016 35 procent zal bedragen, terwijl de omzet stijgt naar respectievelijk 4,57 en 4,9 miljard dollar. De hele SSD-markt was vorig jaar 11,58 miljard dollar waard, en zal naar 13,12 en 14,26 miljard groeien in 2015 en 2016.

Samsung onderstreept nog eens extra aan onze redactie dat het de enige is die 3D V-NAND SSD’s kan leveren in hoge volumes, en dat de techniek over de hele lijn van producten zal gebruikt worden terwijl de technologie verder evolueert.

Advertentie