Nieuws

Wat de overname van Base door Telenet voor u betekent

Telenet neemt Base over voor 1,3 miljard euro. Wat betekent deze overname voor u en uw bedrijf? Een verdere consolidatie in de telecomsector en dus minder concurrentie.

Telenet neemt Base over voor 1,3 miljard euro. Wat betekent deze overname voor u en uw bedrijf? Een verdere consolidatie in de telecomsector en dus minder concurrentie.

"We versterken onze mobiele strategie door overname @BASE_Company_nl", zo vatte Telenet de overname deze ochtend krachtig samen in een tweet. Telenet neemt de mobiele operator over van het Nederlandse KPN. Maar wat leren we eruit?

1. Mobiel internet populair

Telenet was al actief in de mobiele sector, maar deed dat op het basis van het netwerk van Mobistar. Door de overname krijgt Telenet een eigen mobiel netwerk in handen, iets waar ze lange tijd de boot van af hebben gehouden. 

Maar bij het Mechelese bedrijf hebben ze de populariteit van mobiel internet met hun eigen ogen zien toenemen. Van iets meer dan 620.000 vorig jaar tot zowat 900.000 dit jaar.

2. Geld is goedkoop, fusies zijn dat dus ook

Telenet gaat 1 miljard schulden aan om de overname te financieren. Naast de overnameprijsvan 1,325 miljard euro verbindt het bedrijf uit Mechelen zich ertoe om 240 miljoen euro te investeren in het mobiele netwerk de komende jaren. Deze investering komt bovenop de eerder aangekondigde investering van € 500 miljoen in Telenets HFC-netwerk in het kader van de zogenaamde "Grote Netwerf". 

Nu de rente laag staat en geld dus "goedkoop" is, worden fusies aangemoedigd. Enkele dagen geleden gaf Nokia aan om Alcatel-Lucent over te nemen. De consolidatie in de telecomsector zit dus in een stroomversnelling.

3. (Nog) minder concurrentie

Op korte termijn betekent deze overname niet veel voor de consument, en dit zowel particulier en bedrijf. Enerzijds moeten de bevoegde mededingingsautoriteiten de deal nog goedkeuren. Anderzijds blijven de bestaande overeenkomsten van tel. Telenet blijft nog mobiele diensten aanbieden via het netwerk van Mobistar. Telenet heeft met Mobistar namelijk nog een deal tot 2017 om hun netwerk te gebruiken. 

Toch lijkt deze overname niet meteen goed nieuws voor de concurrentie in ons land. Klanten hebben inzake mobiel, tv en internet, het bekende triple play, slechts de keuze uit twee spelers: Proximus en Telenet. Ook voor bedrijven wordt het aanbod wel erg beperkt, ook al was Base nooit echt een geloofwaardige speler in de bedrijfsmarkt.

Voor Mobistar is deze overname minder goed nieuws. Zij waren, door de intense samenwerking met Telenet, tijdlang zelf in de running om met Telenet samen te gaan.

Voor Mobistar zal het de opdracht zijn om zich op te werpen als het geloofwaarige derde alternatief, naast de grote twee. Jean Marc Harion, de CEO van Mobistar, wees er kort na de aankondiging al op dat deze overname "slecht nieuws is voor de Belgische consument, maar tegelijk een kans voor de regelgever om de kabel verder te openen". 

4. Afwachten voor Vikings & co

Base was in ons land de ijverigste om andere bedrijven diensten te laten verkopen via hun netwerk. Wat deze overname betekent voor de zogenaamde MVNO-klanten van Base, waaronder het bekende Mobile Vikings, is nog niet duidelijk. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) gaf al aan dat de concurrentie gewaarborgd moet blijven. 

Een aanbieder als Mobile Vikings gaf vandaag al aan "enkel positieve gevolgen" te zien in de deal. Het bedrijf wijst op de lopende overeenkomst met Base die gerespecteerd blijft.

Op 5 mei organiseert Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over mobile business. Meer info over dit seminarie vindt u op: www.businessmeetsit.be 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business