De federale regering heeft beslist om nachtarbeid voor e-commerce mogelijk te maken. Dit moet het concurrentiële nadeel ten opzichte van buitenlandse bedrijven helpen wegwerken.

De federale regering heeft beslist om nachtarbeid voor e-commerce mogelijk te maken. Het gaat dan om werk van 20u. tot 6u. in de ochtend. Dit moet het concurrentiële nadeel ten opzichte van buitenlandse bedrijven helpen wegwerken.

Sneller

BeCommerce, de Belgische vereniging van online handelaars, verheugt zich op de beslissing om nachtarbeid mogelijk te maken in de logistieke sector. Het zou ook toelaten dat Belgische bedrijven, actief in de e-commerce, beter kunnen concurreren met buitenlandse spelers. “Tot nu toe lieten de beperkingen op nachtwerk in België het niet toe om ook pakketten ‘s nachts voor te bereiden en hierdoor de pakketten sneller bij de klanten te laten bezorgen, zoals dat in andere Europese landen wel mogelijk was”, legt Patricia Ceysens, voorzitter van BeCommerce uit.

Dit bracht volgens haar oneerlijke concurrentie uit landen zoals Nederland ook met zich mee, denk maar aan Nederlandse namen als Bol.com en Coolblue die volop markt hebben weten te veroveren in ons land. De vraag is dan ook of de maatregel niet een beetje laat komt.

Groei

BeCommerce is alvast positief gestemd. Deze maatregel laat, volgens hen, op korte termijn ook toe om heel wat banen te creëren in België. “Als we uitgaan van de cijfers over jobcreatie bij onze Nederlandse buren, kunnen we aannemen dat deze beslissing 5.000 banen zou kunnen opleveren in de logistieke sector in België in de komende drie jaar”, aldus Patricia Ceysens.

Ondanks de forse concurrentie uit het buitenland, is de de Belgische e-commerce is de laatste jaren fors aan het groeien. In 2014 bedroeg de totale jaaromzet van de Belgische e-commerce 2,3 miljard euro, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 2013 (1,8 miljard euro). 

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.