Nieuws

Belgische wetgeving voor drones is klaar

Nog dit jaar worden de regels voor het gebruik van drones in praktijk gebracht. Tot nog toe waren ze formeel verboden, maar in bepaalde gevallen zullen ze toegelaten worden.

Hoewel er in België al volop met drones wordt rondgevlogen, bestonden er in ons land nog geen specifieke wetten over de onbemande vliegtuigjes. Tegen de herfst komt daar verandering in, zo meldt De Morgen.

Het is minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) die aan de nieuwe wet sleutelt, samen met het Directoriaat-Generaal van de Luchtvaart (DGLV), Defensie en de Privacycommissie.

[related_article id=”160734″]

In de nieuwe wet wordt onder meer voorzien dat drones voor privégebruik alleen boven privéterrein mogen vliegen en niet hoger dan 30 meter. Ook alle privacyregels gelden voor de tuigen.

Professionele drones mogen tot 90 meter hoog vliegen, maar de toestellen moeten worden ingeschreven en de piloten moeten medische, theoretische en praktische proeven afleggen. Als de professionele drones activiteiten met een ‘hoog risico’ gaan uitoefenen (zoals het overvliegen van grote menigtes) moet een specifiek dossier naar het DGLV gestuurd worden.

Het gecontroleerde luchtruim, waar burgertoestellen rondvliegen, blijft verboden voor drones, tenzij ze er specifieke toestemming voor hebben. Militaire luchtruimen kunnen wel gebruikt worden, zolang ze niet voor militair gebruik werden geactiveerd.

België is vrij laat als het gaat over dronewetten. In Europa hebben al negentien landen soortgelijke regels opgesteld. Het wetsontwerp gaat nu naar de Gewesten voor advies en daarna naar de Raad van State vooraleer het aan de Europese Commissie wordt bekendgemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business