Base en Mobistar gaan aan de slag met 4G+. Eerder voerde ook Proximus reeds experimenten uit met de snellere 4G-variant.

Advertentie

 Beeld: Nickolay Vinokurov / Shutterstock.com

Mobistar en Base bereiden zich voor op een uitrol van LTE Advanced, ook wel 4G+ genoemd. Dat schrijft Data News. Eerder ging ook Proximus reeds aan de slag met de snellere 4G-technologie.

4G+ belooft theoretische downloadsnelheden tot 300 Mbps, een verdubbeling van de maximumsnelheid van ‘gewone’ 4G. Proximus experimenteert sinds eind vorig jaar met de technologie in enkele steden waaronder Leuven, Gent, Antwerpen en Bredene. Ook Base voerde in februari vorig jaar reeds een eerste succesvolle test uit, maar wil nu – net als Mobistar – met een bredere uitrol van de technologie beginnen.

België neemt een voortrekkersrol in de uitrol van 4G+. “Voor ons is België het eerste land buiten China waar we de standaard commercieel zullen uitrollen”, zegt Bin Juan, country manager van ZTE, tegen Data News. ZTE is een partner van Base en voorziet in de mobiele infrastructuur van de provider. “Momenteel zijn we de puntjes op de i aan het zetten bij Base. Het enige wat dat bedrijf nog moet doen, is op de knop duwen.”

LTE Advanced is met name interessant om tegemoet te komen aan de toenemende populariteit van videostreaming, waarbij een stabiele en snelle verbinding cruciaal is voor een optimale gebruikservaring. Maar 4G+ biedt ook nog een extra voordeel ten opzichte van 4G. “LTE Advanced gebruikt een ander spectrum dan de overvolle 1800 Mhz-band. Zeker in Brussel ligt die frequentie nogal moeilijk, waardoor de 800 Mhz-band voor LTE Advanced sowieso een interessante piste wordt,” aldus Bin Juan nog tegenover Data News.

Volgens ZTE is de uitrol van 4G+ voorzien voor midden 2015, maar bij Base willen ze dat voorlopig nog niet bevestigen. Afgelopen weekend was te lezen in De Tijd dat ook Mobistar 4G+ wil aanbieden in enkele steden, maar ook daar blijft het stil rond een geplande datum. Hoe dan ook zal je, als het eenmaal zo ver is, over een smartphone moeten beschikken die LTE Advanced ondersteund en die toestellen zijn momenteel nog dun bezaaid. Onder meer de nieuwe Samsung Galaxy S6 en HTC One M9 zijn compatibel.