Nieuws

Softwarefouten onthullen voor de lancering

Met een nieuwe tool van Darpa, het onderzoeksagentschap van het Amerikaanse ministerie van Defensie, kunnen bugs als Heartbleed misschien vermeden worden.

Een nieuwe tool van Darpa (Defense Advanced Research Projects Agency) en het US Air Force Research Laboratory, belooft fouten in software te vinden vooraleer deze bij het grote publiek beschikbaar komt.

Deepcode, zoals de tool gedoopt werd, werd ontwikkeld door Draper Laboratory met geld van Darpa. Volgens het bedrijf kan de tool “automatisch softwarefouten en –kwetsbarheden detecteren en repareren”.

Heel wat beveiligingsproblemen worden veroorzaakt door slecht coderen en programmeerfouten. De laatste tijd duiken regelmatig kwetsbaarheden op die het gevolg zijn van krakkemikkige software, denk bijvoorbeeld aan de Heartbleed-, Ghost- en FREAK-bugs.

Deepcode wil die fouten vermijden door big data-analyse op de programmacodes los te laten. Daarvoor zal de tool terabytes aan openbronsoftware gaan analyseren en zo aanleren wat goede en slechte code is voor zowel commerciële applicaties als overheidssoftware. Eens die training voorbij is, kan Deepcode automatisch segmenten in software aanduiden die niet goed in mekaar zitten en aanbevelingen doen om ze te repareren.

“Zelfs in het uitzonderlijke geval dat Deepcode een compleet nieuw soort code tegenkomt, zal de tijd om de software te onderzoeken sterk ingeperkt worden”, zegt Brad Gaynor van Darpa. “Dit doordat het onderzoeksgebied kan ingeperkt worden tot specifieke delen van het programma.”

In het team dat Deepcode ontwikkelde, zit onder meer professor Andrew Ng, stichter van het “Google Brain”-project en van online opleidingsinstituut Coursera.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business