Het is al meerdere keren gebleken uit onderzoek: we slapen collectief te weinig, en dat is bepaald niet bevorderlijk voor onze gezondheid. Waar liggen we 's nachts allemaal wakker van?


Het is al meerdere keren gebleken uit onderzoek: we slapen collectief te weinig, en dat is bepaald niet bevorderlijk voor onze gezondheid.

De Internationale Dag van de Slaap was het perfecte moment om de oorzaken van dat slaapgebrek eens nader te onderzoeken. Philips bevroeg daarom bijna 8000 mensen in tien landen over hun slaapgewoonten. Wat blijkt? Je smartphone is niet de grootste boosdoener.


"De afgelopen jaren zijn tal van onderzoeken gewijd aan de negatieve gevolgen van technologie en mobiele apparatuur op de nachtrust, zegt dr. Teofilo Lee-Chiong, Chief Medical Liaison bij Philips. "Uit ons rapport blijkt echter dat de factoren die mensen wereldwijd uit hun slaap houden veel gevarieerder en complexer zijn."

Allereerst het goede nieuws: de boodschap dat een goede nachtrust cruciaal is voor je gezondheid, lijkt door te dringen. Van de 7817 bevraagden in de Verenigde Staten, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, China, Japan, Zuid-Korea en Australië vindt maar liefst 95 procent z"n slaap belangrijk. Daar eindigt de positieve noot echter.

57 procent gaf immers aan dat hun slaapkwaliteit voor verbetering vatbaar is, maar dat ze niet actief proberen daar wat aan te verhelpen. Nog dramatischer is het feit dat slechts een magere 17 procent van de deelnemers aangeeft de hele nacht door te slapen. Meer dan een vijfde van hen wordt daarenboven vijf tot zeven keer per week vroeger wakker dan ze zouden willen.

Slaapverstoorders

Dat mobiele telefoons geen goed doen aan je slaapkwaliteit, is al meerdere keren aangetoond. Iets minder dan 70 procent van de mensen heeft z"n telefoon binnen handbereik in de slaapkamer – niet zo vreemd, want steeds meer mensen gebruiken het ding bijvoorbeeld ook als wekker. Slechts 21 procent van de bevraagden gaf echter aan dat technologie hun nachtrust verstoort. Welke redenen zien zij dan voor hun gebrek aan slaap?

De enquête liet mensen uit een lijst van dertien factoren kiezen welke hen uit hun slaap hielden. De winnaars waren daarbij financiële of economische problemen (28 procent) en het werk (25 procent). Opvallend: Nederlanders zijn het meest ontspannen wat werkgerelateerde stress betreft. Bij hen geeft slechts 15 procent aan ervan wakker te liggen, terwijl Zuid-Korea hier met 43 procent de overduidelijke koploper is, gevolgd door Brazilië en China.

Nog een veelvoorkomend probleem blijkt slaapapneu te zijn: zo"n 6 procent van de respondenten lijdt naar eigen zeggen aan die aandoening. Artsen schatten echter dat in zo"n 80 procent van de gevallen van slaapapneu geen diagnose wordt gesteld – dat cijfer ligt vermoedelijk dus nog een flink stuk hoger.

Een mooie oplossing voor deze problemen draagt het onderzoek niet meteen aan – minder stress in je leven is een huizenhoog cliché, en er zijn eindeloos veel meningen en methodes om dat te verwezenlijken. Het team benadrukt opnieuw een aantal gekende tips: geen cafeïne, alcohol, nicotine, chocola consumeren minder dan 4 uur voor je gaat slapen bijvoorbeeld, niet te laat je avondeten inplannen, en ervoor zorgen dat je slaapkamer stil, donker en niet te warm is.

Het onderzoek bevestigt in ieder geval dat psychologische factoren, namelijk die zaken waar we ons zorgen over maken, meer impact hebben dan we misschien willen toegeven – en dat stress een groter probleem is dan smartphones als het op slaapkwaliteit aankomt.