Meer dan ooit tevoren worden toepassingen geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Volgens Gartner overtrof in 2013 het aantal wereldwijd verkochte smartphones voor de eerste keer het aantal reguliere mobiele telefoons. Hoe moeten bedrijven deze snelle groei van mobiel dataverkeer beheren?

Advertentie

Hoe de groei van mobiel dataverkeer bijhouden?

Meer dan ooit tevoren worden toepassingen geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Volgens Gartner overtrof in 2013 het aantal wereldwijd verkochte smartphones voor de eerste keer het aantal reguliere mobiele telefoons. Apps voor vanalles en nog wat, van voedingsadvies tot en met managementsystemen voor magazijnvoorraad, zijn nu toegankelijk vanaf een mobiel apparaat en deze hebben zelfs de bijnaam "management assistants" gekregen.

Tot de factoren die hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van mobiel gebruik in de onderneming en de private sfeer behoren onder meer de expansie in het gebruik van online video, agressieve publiciteitscampagnes van de digitale mediasector en de komst van 4G.

Om deze snelle groei van mobiel dataverkeer (dat zal verelfvoudigen tegen 2018) te kunnen beheren, is het essentieel dat gebruikers in staat zijn op elk gewenst moment en via elk mobiel apparaat toegang te krijgen tot de informatie die ze nodig hebben. Computing platforms moeten de enorme hoeveelheden gegevens kunnen verwerken die in real time worden gegenereerd. Terwijl de opkomst van mobiele data doorgaat, zal het datacenter een meer prominente rol gaan spelen in het probleemloos laten draaien van mobiele applicaties.

Concreet moeten datacenters in staat zijn om op aanvraag voldoende elektrische stroom te leveren, hetgeen anticiperen op piekactiviteiten vereist – geen gemakkelijke taak als je rekening houdt met virale pick-up. Eerder stond Ustwo"s Monument Valley bovenaan de betaalde app charts binnen een week na de release. Enkele andere uitdagingen waaraan datacenter providers het hoofd moeten bieden zijn grotere technische capaciteit inplannen evenals hogere vermogensdichtheid voorzien en MNO’s gemakkelijk toegang geven tot partners die in staat zijn platforms voor deze hoge verkeersvolumes te optimaliseren.

Van de beveiliging van gegevens in transit tot interoperabiliteit, betaling en content aggregatie, al de processen die betrokken zijn bij mobiele technologieën hebben een convergentiepunt in het datacenter. Carrier-neutrale datacenters hebben het potentieel om mobielgerichte organisaties te helpen om hun belangrijkste infrastructurele behoeften te dekken. Niet alleen bieden ze een brede mix van connectiviteit, ze bieden de mogelijkheid uit te breiden en ze voorzien SLA-gegarandeerde energie en uptime zodat bedrijven zich kunnen richten op productontwikkeling in plaats van zich zorgen te maken over capaciteitslimieten of gebrek aan connectiviteitsopties.

Frederik Dewulf is sinds 2009 Managing Director van Interxion Belgium. Interxion is een Europese marktleider op het gebied van carrierneutrale datacenterdiensten. Met bijna 20 jaar ervaring in de technologiesector zoekt hij continu naar innovaties op de datacentermarkt en is hij een drijvende kracht achter de evolutie van Cloud Computing in België.