Nieuws

Smartphonecamera kan chemische samenstelling voorwerpen zien

Een Israëlisch bedrijf heeft een smartphonecamera ontwikkeld waarmee in een oogopslag de chemische samenstelling van bepaalde voorwerpen kan gecontroleerd worden.

Het Israëlische bedrijf Unispectral heeft een smartphonecamera gemaakt die licht van verschillende golflengtes (of spectrale banden) kan capteren. Dat schrijft The Wall Street Journal. De beroemde Tricorder uit Star Trek komt daarmee weer een stapje dichter bij de realiteit.

De nieuwe uitvinding werd ontwikkeld aan de universiteit van Tel Aviv. Aangezien het licht dat elk materiaal weerkaatst een eigen spectrale ‘handtekening’ heeft, kan op die manier de samenstelling van een voorwerp bepaald worden. De camera werkt met een nieuw soort optische filter en een sensorresolutie die hoger ligt en minder ruis veroorzaakt dan op een gewone telefooncamera. Het detecteren van een chemische samenstelling lukt zowel met foto’s als videobeelden.

Het bedrijf overlegt nu met grote smartphonefabrikanten, industriële bedrijven en veiligheidsconcerns om de technologie naar de markt te brengen. Zo is het bijvoorbeeld nog op zoek naar een partnerbedrijf dat in staat is om de beelden die de camera maakt te analyseren. Daarvoor zou gewerkt worden met een grote database van hyperspectrale beelden die online vergeleken kunnen worden met wat de camera ziet.

Een specifieke toepassing zou het detecteren van vergiftigde en nagemaakte melk kunnen zijn, geeft de onderneming als voorbeeld. In China stierven enkele jaren geleden verschillende baby’s na het drinken van zo’n melk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business