Nieuws

Middenmanagement is cruciaal op werkvloer

Vaak hebben ze nooit echt voor hun functie gekozen, maar in realiteit blijkt de middle managers uitermate belangrijk voor het vertrouwen in een organisatie.

Naar aanleiding van ons gratis seminarie over HR in het digitale tijdperk besteden we meer en meer aandacht aan HR en leiderschap.

Uw organisatie draait op vertrouwen. Bepaalde functies spelen hierbij een belangrijke rol. Zo blijken middle- of lijnmanagers een cruciale functie te vervullen in het stimuleren van vertrouwen op de werkvloer.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Westminster Business School, in samenwerking met het bureau Top Banana en het Institute of Internal Communication.

Dubbel

Kort gezegd is een middle manager iemand die zelf leiding geeft en bovendien nog één of meer managementlagen boven zich heeft. In essentie komt het erop neer dat hij of zij, naast het uitvoerende werk, ook zelfstandig beslissingen neemt om anderen aan het werk te zetten.

Middle management is een cruciaal niveau in elke organisatie. Het legt de verbinding tussen wat de directie of de klanten willen en de dagelijkse uitvoering van de werkzaamheden.

De rol van de lijnmanager is ook dubbel, net als zijn impact. Vertrouwen wordt doorgegeven, maar wantrouwen ook. Indien de lijnmanager geen vertrouwen heeft in de top van het bedrijf, zullen ook zijn ondergeschikten niet tot een engagement kunnen worden aangezet.

De Britse onderzoekers van Top Banana en het Institute of Internal Communication merken op dat er voldoende aandacht moet worden besteed aan de vorming van de middle- of lijnmanagers. Er moet duidelijkheid worden gecreëerd over de verwachte vaardigheden van deze managers. Voorts moet er een cultuur van transparantie worden gecreëerd en ondersteund.

Onderschat

De middle manager is bovendien vaak een onderschatte functie in een organisatie. Een lijnmanager groeit vaak uit een operationele rol, die hij erg goed uitvoert. Maar komt uiteindelijk terecht in een managementpositie, waar hij vaak niet voor gekozen heeft en in eerste instantie ook niet voor opgeleid is.

Veel werknemers die voor een functie als middle manager worden gevraagd, kunnen ze steeds minder tijd besteden aan het vakgebied waar ze oorspronkelijk voor zijn opgeleid. Terwijl ze in de plaats iets helemaal anders krijgen: people management of het aansturen van medewerkers. En dus ook het uitstralen van vertrouwen.

Op 19 maart organiseren we een gratis seminar over HR in het digitale tijdperk. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business