Nieuws

België inzake digitalisering onder Europees gemiddelde

Toenemend gebruik van digitale technologieën zou het Belgisch bnp in 2020 kunnen verhogen met 10 miljard euro. Ons land scoort momenteel lager dan het Europees gemiddelde.

Een intenser gebruik van digitale technologieën zou de productiviteit van "s werelds belangrijkste economieën kunnen vergroten. Dit blijkt uit een nieuwe studie van Accenture naar "digitale densiteit".

België onder gemiddelde

De zogenaamde Accenture Digital Density Index meet in welke mate digitale technologie is doorgedrongen tot het bedrijfsleven en de economie van een land. Deze "digitale densiteit" wordt bepaald aan de hand van een rangschikking met meer dan 50 indicatoren, zoals het aantal onlinetransacties, het gebruik van de cloud of andere technologieën om processen te stroomlijnen, de aanwezigheid van technologische vaardigheden in een onderneming,…

De Belgische score voor digitale densiteit plaatst het land in de onderste helft van het onderzoek, onder het Europese gemiddelde. Hoewel België hoog scoort voor bekabelde breedbandtoegang, klokken de abonnementen voor mobiele breedband maar af op de helft van het Europese gemiddelde, met 0,5/inwoner. De toegang tot mobiel internet is dan ook cruciaal om de digitale densiteit te verbeteren.

Om de Belgische digitale densiteit en aldus het bnp tegen 2020 te kunnen verhogen dient België verschillende maatregelen te treffen in zijn economie:

- De internetdekking bij Belgische gezinnen en de toegang tot het internet in scholen uitbreiden.
- Een duidelijke stap zetten richting e-commerce (het aandeel van onlinetransacties in België bedraagt 4%, terwijl dit in het VK meer dan 10% is).
- Een inhaalbeweging maken wat betreft uitgaven voor onlinereclame.
- De ICT-vaardigheden van werknemers vergroten en de ICT-diensten uitbreiden.
- Investeren in innovatieve en nieuwe technologieën zoals crowdsourcing.
- Beter gebruikmaken van digitale platformen om toegang te krijgen tot kapitaal.

De index kan ook worden gebruikt om wereldwijd digitale hotspots te identificeren, die aangeven waar een onderneming verschillende elementen van zijn activiteiten kan onderbrengen, op basis van de relatieve digitale sterkte van de locatie in kwestie. 

Volgens de analyse heeft Nederland de grootste digitale dichtheid, gevolgd door de VS, Zweden, Zuid-Korea, het VK en Finland. België staat wereldwijd op de twaalfde plaats.

Potentieel

Ook in België zou een toename van de digitale densiteit in de samenleving met tien punten de jaarlijkse groei met gemiddeld 0,25 procentpunt kunnen vergroten, en zo 10 miljard euro opleveren voor het bnp in 2020. Dat is het equivalent van een extra 1,8 procent voor het Belgische bnp van 2020.

De impact voor anderel anden is nog een stuk groter. Dit zou voor de Verenigde Staten een bnp-boost van 365 dollar miljard genereren in 2020. In opkomende economieën, zoals Brazilië, India en China, is een toename mogelijk van tussen de 97 en 418 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business