Nieuws

Onderzoek legt link tussen intelligentie en smartphonegebruik

Een wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen met een lager IQ sneller geneigd zijn om hun smartphone in te schakelen om iets op te zoeken, zelfs wanneer ze de informatie eigenlijk al weten.

Er zijn twee soorten mensen. Mensen die beslissingen nemen gebaseerd op rationaliteit en logica, en mensen die meer instinctief en op basis van gevoel handelen.

Een studie van de Universiteit van Waterloo heeft aangetoond dat intuïtieve denkers vaker hun smartphone gebruiken om iets op te zoeken. Smartphones stellen deze mensen in staat om nog luier te zijn dan ze anders zouden zijn:

[related_article id=”161563″]

“Ze zoeken informatie op die ze al weten, of makkelijk hadden kunnen leren, maar hebben geen zin om de inspanning te leveren om er echt over na te denken” aldus Gordon Pennycook, een van de auteurs van het onderzoek en PhD kandidaat van de Psychologie afdeling van Waterloo Universiteit.

In drie studies met 660 participanten koppelden de onderzoekers de smartphone-gewoontes aan verschillende operationalisaties van intelligentie. Participanten die een hogere cognitieve vaardigheid hadden, en meer gewillig waren om een analytische manier na te denken maakten minder gebruik van de search engine op hun smartphone.

Er bestaat dus een associatie tussen zwaar smartphone gebruik en lagere intelligentie. Dat wil echter niet zeggen dat er ook een causaal verband is: “Of smartphones ook daadwerkelijk intelligentie verlagen is nog een open vraag die verder onderzoek vergt” aldus Pennycook.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business