Nieuws

Patentoorlogen: het einde is nabij

Na jaren van aanslepende en kostelijke rechtszaken lijken de patentoorlogen tussen de grote technologiebedrijven eindelijk op hun laatste benen te lopen.

 
De strijd rond patenten, die in 2007 losbarstte met de lancering van de iPhone, lijkt voorbij.

Na jaren van aanslepende en kostelijke rechtszaken lijken de patentoorlogen tussen de grote technologiebedrijven eindelijk op hun laatste benen te lopen.

Rockstar, een bedrijf dat zich enkel bezig houdt met patenten en dat eigendom is van Apple, Microsoft, Sony, Ericsson en BlackBerry, zal alle rechtszaken die het had lopen tegen Google en de meeste Android-toestelbouwers laten vallen. Ook Apple en Google besloten de strijdbijl afgelopen zomer te begraven en alle lopende zaken stop te zetten; en Apple en Samsung lieten alle gerechtelijke procedures buiten de VS varen.

Geschiedenis

De patentoorlogen, ook wel eens prozaïscher omschreven als patent trolling, begonnen in de jaren ’80. Technologiebedrijven, die alsmaar machtiger werden, realiseerden zich dat patenten te misbruiken vielen om concurrenten af te remmen of ze een paar miljoen afhandig te maken.

Met de opkomst van de smartphone – en meer bepaald de lancering van de iPhone in 2007 – barstte de bom pas echt. Bedrijven die veel intellectuele eigendom hadden in digitale en mobiele technologie, zoals Microsoft, Qualcomm, Nokia en Samsung, wilden de vruchten plukken van hun enorme patentenportfolio’s, en hun advocaten kwamen in actie.

Heen en weer

In 2011 werd het consortium Rockstar opgericht, geleid door Microsoft en Apple, dat de reusachtige patentencollectie van telecombedrijf Nortel overnam. Omdat zowel Microsoft als Apple toen hun eigen mobiele ecosysteem aan het uitbouwen waren, leek het een poging om Android zo veel mogelijk schade te berokkenen.

Die rechtszaken worden nu stopgezet, en de patenten worden verkocht aan RPX: een bedrijf dat patenten verzamelt om ze daarna aan een eerlijke prijs onder licentie te geven, niet om andere bedrijven voor het gerecht te slepen.

Kortom                                                                          

Het ziet er dus naar uit dat bedrijven inzien dat licenties een elegantere en minder dure manier zijn om met bestaande patenten om te gaan dan constante gerechtelijke actie.

Jongere technologiebedrijven kunnen daarom hopen dat dit zal leiden tot een herziening van de originele regelgeving rond patenten, en beter evenwicht tussen eigendomsrecht en innovatie. En dat er nooit of te nimmer nog iemand een patent kan aanvragen op afgeronde hoeken of het concept van een zoekbalk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business