Google hanteert een nieuwe aanpak in het ordenen van zoekresultaten: het waarheidsgehalte van uw website. Een aanpak die de wenkbrauwen doet fronsen. Want hoe bepalen ze dat?


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!
Google hanteert een nieuwe aanpak in het ordenen van zoekresultaten: het waarheidsgehalte van uw website. Een aanpak die redelijk controversieel is.

Recept

Eerst even de basics: hoe hoog een website eindig in de zoekresultaten komt voort uit een soort van geheim recept dat Google hanteert. Dat recept bestaat uit tientallen parameters.

Heel wat zaken hiervan zijn bekend. Zo is de Page Rank (genoemd naar oprichter Larry Page) een erg belangrijke factor in SEO (search engine optimization). Die baseert zich op hoeveel (belangrijke) websites naar uw eigen site linken. Hoe meer (goede) links naar u, hoe beter.

Ook technische factoren, zoals de laadtijd van de site en in welke hij is aangepast aan mobiele toestellen speelt een rol. Net als het feit de code op uw site een beetje netjes is.

Knowledge Graph

Intussen geeft Google ook te kennen dat het ook meer rekening wil houden met een inhoudelijke parameter: de betrouwbaarheid en juistheid van de informatie op websites. Naast de Page Rank komt er dan een nieuwe graadmeter, een soort van Truth Rank.

Ook hier: hoe hoger uw ranking, hoe hoger u eindigt in de zoekresultaten, uiteraard rekening houdend met de andere parameters in het geheime recept van Google.

Om deze ‘waarheidsparameter’ vorm te geven werkt Google een eigen, soort van encyclopedie uit: de Knowledge Graph. Hieronder bevinden zich talloze feiten uit diverse domeinen: van het albums van Bob Dylan, de Oscarwinnaars over de jaren heen tot alle hoofdsteden ter wereld.

Het gaat om feiten waar algemene overeenstemming over bestaat. Hoe Google omgaat met minder voor de hand liggende waarheden, bijvoorbeeld uit de medische sfeer, is nog de vraag. Net als de vraag hoe Google bijvoorbeeld omgaat met ironische content of satirische informatie.

Wikipedia

Google zal dus voor een flink deel bepalen of uw (online) informatie waarheidsgetrouw is of niet, en uw rangschikking in de zoekresultaten hier mee door laten bepalen.

Hier houdt het echter niet op. Want als Google heel veel feiten kent (en gebruikt), waarom zouden ze dan nog verwijzen naar andere websites? Steeds vaker moet u – na uw zoekopdracht – niet klikken, maar krijgt u de gevraagde info meteen zelf gepresenteerd.

Typ in Google bijvoorbeeld eens ‘leeftijd Madonna’ in. U krijgt meteen als antwoord dat ze 56 jaar is (geboren in augustus 1958). De leeftijden van Jennifer Lopez (45), Cher (68) en Lady Gaga (28) krijgt u er overigens gratis bij.

Steeds meer van dergelijke antwoorden, gebaseerd op feiten, krijgt u via zo’n Google Answer Box. Dat aantal zal nog verder toenemen. Waardoor Google in veel gevallen steeds meer op Wikipedia begint te lijken.

Dit heeft ook een opmerkelijk neveneffect. Het verklaart namelijk waarom de bezoekcijfers van Wikipedia sinds een jaar of twee niet meer toenemen, maar eerder dalen. Veel potentiële Wikipedia-bezoekers blijken namelijk al op voorhand te zijn geïnformeerd. Pure feiten zijn steeds meer voor Google, en niet voor Wikipedia zelf.

Of hoe Google dus eigenlijk een project afblokt, dat het zelf altijd (ook financieel) heeft gesteund.