Blackberry kiest met de Leap opnieuw voor een volledig touchscreen. Daarnaast hint het op de komst van een smartphone met uitschuifbaar toetsenbord.

Advertentie

Vorig jaar keerde Blackberry terug naar zijn roots, met onder meer de Passport die over een volledig toetsenbord beschikt. Maar met de Leap legt het bedrijf de nadruk opnieuw bij het touchscreen.

De Leap heeft een 5 inchcherm met een resolutie van 1280×720 pixels en draait op een dualcoreprocessor van Qualcomm, geklokt op 1,5 GHz. Die wordt bijgestaan door 2 GB RAM en het toestel heeft 16 GB uitbreidbaar geheugen aan boord. Achteraan zit en 8 megapixelcamera en vooraan werd een 2 megapixelcamera voorzien. De batterij heeft een capaciteit van 2.800 mAh, wat zou neerkomen op een batterijduur van 25 uur. Het toestel biedt ondersteuning voor 4G en draait op Blackberry 10.

De Blackberry Leap zal rond de 250 euro kosten en komt in april in Europa op de markt. Het toestel mikt vooral op een jonger zakelijk publiek, dat de voorkeur geeft aan een touchscreen.

Mysterieuze smartphone

Naast de aankondiging van de Leap werd er op het Mobile World Congress in Barcelona ook gehint op de komst van een mysterieuze nieuwe telefoon. Ron Louks, Blackberry’s verantwoordelijke voor devices, haalde een voorlopig nog naamloze smartphone boven met een aflopend scherm, zoals bij de Samsung Galaxy S6 Edge, en een uitschuifbaar toetsenbord.

Louks liet ook reeds vallen dat er ook nog een tweede Blackberry Porsche-editie zit aan te komen en nog een andere smartphone met toetsenbord. Blackberry lijkt dus zowel te willen blijven cateren aan mensen die van het volledige toetsenbord houden, als mensen die een touchscreen verkiezen.

Hoewel Blackberry de focus steeds meer probeert te verleggen van zijn hardware naar software en services, komt drie vierde van de omzet nog altijd van smartphones. Toch was Blackberry 10 volgens IDC  in 2014 amper goed voor 0,4 procent marktaandeel, in vergelijking met 1,9 procent het jaar daarvoor.

Desondanks stelt CEO John Chen dat Blackberry op schema zit om het tij te doen keren, en dat de financiële situatie stabiliseert. Chen staat sinds eind 2013 aan het hoofd van Blackberry en zit midden in een tweejarig plan om het bedrijf uit het slop te halen.