Naar aanleiding van ons gratis seminar over HR in het digitale tijdperk op 19/3 besteden wij heel wat aandacht aan dit thema. Hieronder ook opleidingen. Zo gaan ICT-opleidingen tegen de dalende trend in.

Advertentie

Naar aanleiding van ons gratis seminar op 19/3 over HR in het digitale tijdperk besteden wij heel wat aandacht aan dit thema. Hieronder ook opleidingen. Zo gaan ICT-opleidingen tegen de dalende trend in.

Veelbedrijven hebben de voorbije jaren een grondige evolutie doorgemaakt. Meer flexwerk (thuis, maar ook op kantoor), een horizontalere organisatiestructuur, maar vaak ook meer specilisatie. Zo wordt de nood aan vakoverschrijdende en algemene kennis groter. 

Opleidingen

Het meest populaire opleidingsdomein is sinds jaar en dag hetzelfde: specifieke beroepseigen kennis en vaardigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om e-facturatie voor boekhouders, voorraadbeheer voor logistieke professionals, etc. Toch daalt het aantal deelnemers voor deze opleidingen. Dat blijkt onder andere uit de Learning Indicator van Kluwer Opleidingen, waarvoor de organisatie meer dan 3.500 Belgische professionals peilde naar hun opleidingen.

Daar waar in 2012 nog 80 procent van de professionals een opleiding volgde om beroepseigen kennis en vaardigheden bij te schaven, daalde dat aantal tot 49 procent in 2014. Daarnaast doen ook opleidingen rond persoonlijke vaardigheden, zoals time management, het minder goed. Ook deze lijken minder prioriteit te krijgen.

ICT tegen stroom in

Wat wel goed scoort zijn de opleidingen rond alles wat met technologie te maken heeft. ICT-opleidingen bekleden met 26 procent de derde plaats. Kluwer Opleidingen zag het aantal inschrijvingen voor dit type van opleidingen opleidingen op vier jaar tijd verdubbelen.

Volgens de onderzoekers willen veel bedrijven hun medewerkers op technologisch vlak een zekere basiskennis meegeven. Technologie blijft bovendien niet langer beperkt tot de IT-afdeling alleen. Meer medewerkers dan ooit moeten vertrouwd geraken met het gebruik van tablets voor sales, mobiele applicaties of social media. Ook opleidingen rond project management zitten in de lift.

Op 19 maart organiseren we een gratis seminar over HR in het digitale tijdperk. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.