Nieuws

Opleidingen in dalende lijn, behalve ICT-opleidingen

Naar aanleiding van ons gratis seminar over HR in het digitale tijdperk op 19/3 besteden wij heel wat aandacht aan dit thema. Hieronder ook opleidingen. Zo gaan ICT-opleidingen tegen de dalende trend in.

Naar aanleiding van het gratis seminar op 19 maart over HR in het digitale tijdperk, dat wordt georganiseerd door Smart Business en ZDNet, besteden wij heel wat aandacht aan dit thema. Hieronder ook opleidingen. Zo gaan ICT-opleidingen tegen de dalende trend in.

Veel bedrijven hebben de voorbije jaren een grondige evolutie doorgemaakt. Meer flexwerk(thuis, maar ook op kantoor), een horizontalere organisatiestructuur, maar vaak ook meer specilisatie. Zo wordt de nood aan vakoverschrijdende en algemene kennis groter.

Opleidingen

Het meest populaire opleidingsdomein is sinds jaar en dag hetzelfde: specifieke beroepseigen kennis en vaardigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om e-facturatie voor boekhouders, voorraadbeheer voor logistieke professionals, etc. Toch daalt het aantal deelnemers voor deze opleidingen. Dat blijkt onder andere uit de Learning Indicator van Kluwer Opleidingen, waarvoor de organisatie meer dan 3.500 Belgische professionals peilde naar hun opleidingen.

Daar waar in 2012 nog 80 procent van de professionals een opleiding volgde om beroepseigen kennis en vaardigheden bij te schaven, daalde dat aantal tot 49 procent in 2014. Daarnaast doen ook opleidingen rond persoonlijke vaardigheden, zoals time management, het minder goed. Ook deze lijken minder prioriteit te krijgen.

ICT tegen stroom in

Wat wel goed scoort zijn de opleidingen rond alles wat met technologie te maken heeft. ICT-opleidingen bekleden met 26 procent de derde plaats. Kluwer Opleidingen zag het aantal inschrijvingen voor dit type van opleidingen op vier jaar tijd verdubbelen.

Volgens de onderzoekers willen veel bedrijven hun medewerkers op technologisch vlak een zekere basiskennis meegeven. Technologie blijft bovendien niet langer beperkt tot de IT-afdeling alleen. Meer medewerkers dan ooit moeten vertrouwd geraken met het gebruik van tablets voor sales, mobiele applicaties of social media. Ook opleidingen rond project management zitten in de lift.

Op 19 maart organiseren Smart Business en ZDNet een gratis seminar over HR in het digitale tijdperk. Meer informatie vindt u op: www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business