Samsung komt uit met een nieuwe versie van zijn paradepaardje. Het bedrijf lanceert met de Galaxy S6 twee nieuwe modellen om de strijd met de iPhone verder aan te gaan.

Advertentie

Samsung komt uit met een nieuwe versie van paradepaardje S6. Het bedrijf lanceert twee nieuwe modellen om de strijd met de iPhone verder aan te gaan. 

Samsung deed de aankondiging van de Samsung Galaxy S6 naar aanleiding van het Mobile World Congress in Barcelona. Het gaat uiteindelijk om twee verschillende modellen: Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. Die laatste heeft net als de Note 4 Edge een gebogen scherm, al is het deze keer aan twee kanten in plaats van aan één kant.

Samsung Galaxy S6 Edge

Samsung trekt duidelijk de kaart van de afgeronde schermen. Na de Galaxy Note Edge als compagnon voor de Galaxy Note 4, krijgt de Galaxy S6 een afgeronde luxebroer. Van specificaties is het exact hetzelfde toestel, al ligt het toestel door zijn afgeronde randen een stuk compacter in de hand.

Binnenin vinden we Samsungs eigen Exynos 7420 octacore-processor gekoppeld aan 3 GB DDR4 RAM. De Exynos-chip is 64-bit compatibel en zou extra zuinig moeten zijn dankzij het gloednieuwe 14 nm-procedé. Enkel Intel blijft hiermee Samsung voor. Volgens geruchten heeft Samsung deze stap geforceerd moeten zetten omdat de Qualcomm Snapdragon 810-chip te warm zou worden in de behuizing van de Galaxy S6 (Edge).

Scherm

Het scherm draagt een Quad HD-resolutie en meet 5,1 inch diagonaal. Dat maakt dat de Samsung Galaxy S6 een bijzonder hoge pixeldichtheid geniet: 577 PPI. Om het scherm krasvrij te houden, werkt Samsung samen met Cornings Gorilla Glass 4. Zowel de S6 als de S6 Edge genieten van een 50% sterker scherm dan Gorilla Glass 3.

Om die pixeldichtheid nog wat extra te benadrukken, heeft Samsung ook voor de Galaxy S6 (Edge) een Gear VR-toestel klaar. Het gaat om een ander toestel dan dat van de Note 4. Meer details weten we nog niet, maar verwacht een prijskaartje gelijkaardig aan de Gear VR: 199 euro.

De Galaxy S6 Edge moet het absolute premiumtoestel worden. De prijs zal vermoedelijk navenant zijn, al is die momenteel nog niet bekend.

Samsung Galaxy S6

Naast de Galaxy S6 Edge krijgen we ook een gewone Galaxy S6 te zien. Beide hebben hetzelfde metalen chassis dat wat weg heeft van de Galaxy Note 4. Het enige dat significant verschilt, is de achterkant van het toestel. Hier heeft Samsung gekozen wat Apple en Sony al langer kennen: een glazen achterkant.

We zijn ook heel erg blij dat Samsung eindelijk heeft ingezien dat draadloos laden niet met een optionele accessoire moet gebeuren. De Galaxy S6 (Edge) ondersteunt standaard uit de doos onmiddellijk draadloos laden en is compatibel met zowat elke lader op de markt.

Het moet ervoor zorgen dat Galaxy S6 (Edge) een stuk meer premium oogt. Samsung mikt met zijn nieuwste toestel duidelijk op het duurdere segment, om zich te kunnen distantiëren van de moordende high-end concurrentie zoals Apple dat al jaren goed doet. Benieuwd of ze met de Galaxy S6 opnieuw verkooprecords kunnen laten sneuvelen.

Nieuwe versie TouchWiz

Samsung heeft er specifiek werk van gemaakt om de nieuwe versie van TouchWiz zo eenvoudig mogelijk te maken. Veel icoontjes dragen voortaan een naam. Er wordt ook met kleuren gewerkt: groen voor telefoon, oranje voor contacten, paars voor video’s.

De Edge krijgt trouwens nog een extra, in de vorm van kleurtjes in de rand. Vijf kleuren in totaal, die je telkens aan een specifiek persoon kan koppelen. Draai je je smartphone om, dan kan je zien door de lichtgloed wie er jou belt. Die persoon snel antwoorden dat je bezig bent, kan voortaan door gewoon de hartslagmeter achteraan aan te raken. Niet meer omdraaien om te laten weten dat je niet kan antwoorden. Zeker een gimmick, maar wel een leuke.

Het aantal apps dat voortaan standaard is geïnstalleerd, zou drastisch verminderd moeten zijn. Afwachten of ze dat ook echt hebben gedaan. Lees daarom straks de uitgebreide hands-on van ZDNet.

Straffe camera

Samsung heeft er alles aan gedaan om de Galaxy S6 (Edge) van de strafste camera te voorzien. Ze goochelen niet met megapixels, maar met een F.1.9-lens voor 60 procent meer lichtinval. Combineer dat met 40% grotere pixels voor adembenemende foto’s in donkere situaties. Afwachten hoe de camera in het echt zal presteren, maar de voorbeeldfoto’s in de presentatie spraken boekdelen.

Het straffe is dat Samsung zowel voor- als achteraan een F.1.9-lens heeft geïnstalleerd en grotere pixels. Vooraan vind je een 5 megapixelcamera, achteraan een 16 megapixelvariant met optische beeldstabilisatie exact zoals bij de Galaxy Note 4 ook al is. Beide camera’s ondersteunen ook realtime HDR, wat zeker voor een frontcamera indrukwekkend is.

Samsung wil ook dat je altijd snel foto’s kan trekken. Een dubbeltik op de home-knop brengt je binnen 1 seconde naar de camera app, klaar om een foto te trekken.

Supersnelle opslag

Zowat elke smartphone maakt gebruik van eMMC-opslag, een budgetvorm van een SSD. Samsung is de allereerste die echt een SSD en eMMC-opslag combineert in één toestel, wat voor een veel snellere reactietijd zou moeten zorgen. Apps zouden razendsnel moeten openen, maar ook bestanden kopiëren van en naar je pc zou records moeten doen sneuvelen.

Dat klinkt in theorie veelbelovend, ook al moet uit de praktijk nog blijken of dit voelbaar is. Enig nadeel van dit alles is dat Samsung bepaalde ingrepen heeft moeten doorvoeren. De microSD-kaartslot heeft plaats moeten ruimen voor niet-uitbreidbaar geheugen. De batterij is trouwens ook niet meer uitneembaar. Compromissen die Samsung nodig achtte door het nieuwe design, afwachten of iedereen dat kan smaken.

Vanaf 10 april

De Samsung Galaxy S6 is verkrijgbaar in 32 GB, 64 GB en 128 GB in vijf verschillende kleuren: groen, goud, platinum, zwart en blauw. De Galaxy S6 is vanaf 10 april beschikbaar in 20 verschillende landen. Vanaf 17 april zouden België en Nederland aan de beurt moeten zijn.

Advertentie