Het wereldberoemde icoon wordt onder andere uitgerust met twee windturbines die genoeg stroom leveren om de eerste verdieping van stroom te voorzien

Advertentie

 Foto: NattyPTG / Shutterstock.com

De in 1889 gebouwde Eiffeltoren is over de jaren al het decor geweest van verschillende aanpassingen. Daar komt nu een groene update bij. Als onderdeel van een grote renovatie van de eerste verdieping van de toren zal de Société d"Exploitation de la Tour Eiffel een aantal duurzaamheidsattributen inbouwen. Een van die attributen is een paar VisionAIR5-windturbines, ontworpen door Urban Green Energy.

De twee verticale turbines worden op de tweede verdieping ingebouwd, zo’n 122 meter boven de grond. Ze krijgen een speciale verf, zodat ze niet opvallen en produceren 10.000 kWh per jaar. Dat is genoeg om de eerste verdieping van stroom te voorzien.

 Foto: Urban Green Energy

“De Eiffeltoren is misschien wel het meest bekende architectonische icoon ter wereld, en we zijn trots dat onze technologie is gekozen om de toren een meer duurzame toekomst te geven. Als bezoekers van over de hele wereld de windturbines zien, zijn we weer een stap dichter bij een wereld met schone en duurzame energie”, zegt UGE CEO Nick Blitterswyk.

De renovatie, die onderdeel is van een plan om de milieu-impact van de toren met 25 procent terug te brengen, kost 30 miljoen euro. Andere ingrepen die hieraan gaan bijdragen zijn het aanbrengen van zonnepanelen, krachtige warmtepompen en een opvangsysteem voor regenwater. Ook de verlichting op het bouwwerk zal op termijn worden vervangen door ledlicht.

Advertentie