Apple gaat twee nieuwe datacenters bouwen in Europa. Die zullen volledig draaien op hernieuwbare energie.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Apple heeft aangekondigd dat het 1,7 miljard euro gaat investeren in de bouw van twee nieuwe datacenters in Europa. Die zullen voor de volle 100 procent draaien op hernieuwbare energie.

De datacenters zullen worden neergeplant in het Ierse Athenry en het Deense Viborg. Beide sites moeten tegen 2017 operationeel zijn en zullen worden ingezet voor het aanbieden van online diensten als iTunes, iMessages en Siri aan Europese klanten. Op die manier staat het bedrijf sterker in zijn schoenen om de privacy van zijn Europese gebruikers te beschermen tegenover de Amerikaanse overheid.

“Deze significante nieuwe investering vertegenwoordigt Apples grootste project in Europa tot nog toe”, aldus CEO Tim Cook in een persverklaring. De datacenters zullen elk een oppervlakte van 166.000 vierkante meter beslagen en moeten ook voordelen opleveren voor de lokale gemeenschap.

Zo zullen er inheemse bomen worden aangeplant op de site in Ierland, met wandelpaden langswaar lokale scholen op excursie kunnen komen. In Denemarken zal de overtollige warmte die de servers in het datacenter produceren, worden ingezet voor de verwarming van woningen in de buurt.

Daarnaast zorgt de komst van de datacenters natuurlijk ook voor de creatie van nieuwe jobs in de regio’s. Apple heeft nu reeds 18.300 mensen in dienst in 19 verschillende Europese landen, waarvan 2.000 in de laatste 12 maanden werden aangenomen. Daarnaast heeft het bedrijf uit Cupertino in 2014 7,8 miljard euro geïnvesteerd in Europese bedrijven.