Nieuws

Volvo wil in 2017 zelfrijdende auto’s verkopen

Tegen eind 2017 wil Volvo 100 zelfrijdende auto's aan een beperkt publiek verkopen. Aanvankelijk wel in zeer kleine series en enkel in de Zweedse stad Göteborg.

Drive Me. Zo heet het programma waar de Zweedse constructeur Volvo volop aan werkt en dat moet resulteren in een zelfrijdende auto. Tegen 2017 moeten de eerste 100 exemplaren klaar zijn. Die zullen verkocht worden aan inwoners van Volvo’s thuisbasis Göteborg.

De wagens zullen uitgerust worden met een waslijst aan technologie om autonoom te kunnen rijden op de autosnelwegen rond Göteborg. Zodra ze echter op gewone wegen komen, zal de chauffeur terug zelf het stuur ter hand moeten nemen. Dat geldt trouwens ook bij zeer slecht weer.

Een goed deel van de technologie om de auto’s zelf te laten rijden is nu al beschikbaar, maar dankzij sterkere boordcomputers kan die data nu samengevoegd worden. Alle systemen zijn ook volledig redundant, verzekert Volvo. Het bedrijf zegt zijn inspiratie te hebben gehaald uit de luchtvaartwereld waar voor ongeveer alles een backup-systeem wordt gebruikt.

De auto’s zullen uitgerust worden met radar, sonar, laserscanners en optische camera’s om voortdurend een beeld van 360° rond het voertuigen te hebben. Die informatie kan in real time obstakels op de weg detecteren, maar bijvoorbeeld ook de wegmarkeringen en de verkeersborden in de gaten houden. Via een draadloze verbinding krijgen de auto’s ook voortdurend informatie toegestuurd van de verkeersdienst van Göteborg.

Bij slecht weer of onvoorziene omstandigheden kan de stad ook de autonome rijcapaciteiten van de wagens uitschakelen, zodat chauffeurs verplicht zijn om weer zelf te sturen. Indien dat voor een of andere reden niet lukt binnen een bepaalde tijdsduur, zal de auto zichzelf automatisch aan de kant zetten en stoppen.

Voorlopig gaat het dus om een beperkt proefproject met 100 wagens in en rond Göteborg, maar Volvo is naar eigen zeggen al volop in gesprek met andere stadsbesturen over de hele wereld om ook daar aan de slag te gaan. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business