Bij zowat 1.500 computerinbraken werden vorig jaar meer dan één miljard gegevensbestanden gestolen. Dat is 78 procent meer dan in 2013.

Advertentie

Volgens een onderzoek van de Nederlandse beveiligingsfirma Gemalto zijn er vorig jaar meer dan één miljard gegevensbestanden gestolen bij zowat 1.500 computerinbraken. Het aantal inbraken steeg met 49 procent, het aantal gestolen gegevens zelfs met 79 procent.

Er waren vorig jaar verschillende computerkraken die heel wat media-aandacht trokken. Volgens het rapport zijn de dieven vooral uit op persoonsgegevens en hebben ze niet zozeer financiële motieven. De aanvallen die gericht zijn op persoonlijke data, zoals kredietkaartgegevens of Social Security-nummers (min of meer vergelijkbaar met ons rijksregisternummer) vormen één derde van alle zware inbraken, zegt Gemalto.

Volgens de beveiligingsfirma zijn hackers meer uit op persoonsgegevens, om daarmee op lange termijn aan de slag te gaan, dan op puur financiële gegevens voor eenmalig, snel gewin Dit soort aanvallen leidt tot de creatie van valse identiteiten voor criminele activiteiten, waarschuwt Gemalto. Gegevensdiefstal wordt almaar persoonlijker en ook het risico voor de gemiddelde persoon neemt toe.


Geen velden gevonden.