Er komen geen belangrijke nieuwe functies in iOS 9. Apple houdt het op het oplossen van bugs en het verbeteren van de stabiliteit van zijn besturingssysteem.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Net zoals OS X Leopard voor Macs in 2009, zal ook iOS 9 voor iPhones en iPads gefocust zijn op het stabiliseren en optimaliseren van het besturingssysteem. Dat schrijft de doorgaans goed ingelichte Apple-blog 9to5Mac.

Stabiliteit mag dan wel een component zijn die je sowieso verwacht in een besturingssysteem, de snelle introductie van een heleboel nieuwe features heeft zijn tol geëist van iOS. En dat is een bron van heel wat ergernis voor gebruikers.

Apple heeft sinds 2007 elk jaar een grote nieuwe versie van iOS geïntroduceerd. In 2013 met de lancering van iOS 7 bijvoorbeeld werd de gebruikersinterface helemaal op de schop genomen en werden er zaken als Touch ID en Control Center toegevoegd. In iOS 8 werd die interface vorig jaar verder verfijnd en werden Health en Apple Pay erbij gehaald, waarmee ook de fundamenten voor de Apple Watch werden gelegd.

Voor dit jaar zal iOS 9, codenaam Monarch, vooral rond verbeteringen onder de motorkap draaien. Er staan heel wat bugs op de to-do-lijst van de Apple-ingenieurs, de stabiliteit moet verhoogd worden en ook de algemene snelheid van het OS kan beter. Apple wil er ook voor zorgen dat de bestandsgroottes van iOS en de updates redelijk blijven, wat vooral voor mensen met 16 GB-apparaten als muziek in de oren zal klinken.

Toch is er ook een kans dat er daadwerkelijk nieuwe zaken aan iOS 9 zullen toegevoegd worden. Het is bekend dat Apple volop werkt aan features als Transit (rijtijden van het openbaar vervoer) en Indoor Mapping (kaarten van gebouwen). Het zou kunnen dat deze klaar zijn om tegen dan in het OS opgenomen te worden.

Op welke toestellen Monarch moet gaan draaien is nog niet duidelijk. Door het OS enkel aan te bieden op apparaten met A7-, A8- en A9-processoren kan Apple het zichzelf (en andere app-ontwikkelaars) misschien makkelijker maken en tijd winnen.