Alles heeft zijn prijs. Ook de beveiliging van WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Advertentie

De beveiliging door de Britse politie bij de schuilplaats van WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft, volgens de BBC, tot nu toe 10 miljoen pond (13 miljoen euro) gekost.

Verkrachting

Assange verblijft sinds juni 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij door de politie permanent in de gaten wordt gehouden . Ecuador is een van de weinige landen die officieel steun betuigen aan Wikileaks.

De WikiLeaks-oprichter verschuikt zich er en wil zo voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk hem uitlevert aan Zweden, waar hij wordt verdacht van verkrachting van twee vrouwen. Hij vreest dat Zweden hem wil uitleveren aan de VS wegens het grootschalig lekken van staatsgeheimen. Assange ontkent overigens de beschuldigingen.

Actief

Het feit dat Assange wordt gevangen gehouden, betekent niet dat hij niets kan doen. Zo regelde de WikiLeaks-oprichter vanuit de ambassade de vlucht van klokkenluider Edward Snowden uit Hong Kong naar Moskou. WikiLeaks was ook de enige media-organisatie die Snowden openlijk hielp.

Assange overwoog toen zelfs een privéjet of presidentieel vliegtuig om Snowden van Moskou naar Ecuador of Venezuela – landen die Snowden en Wikileaks gunstig gezind zijn - te krijgen. Momenteel zit Snowden nog steeds vast in Moskou al geniet hij er van meer bewegingsvrijheid dan Assange zelf.

Protest

Zelf klaagt Assange de "verspilling" van de Britse regering aan. "Met 13 miljoen euro had het onder besparingen gebukt gaande Verenigde Koninkrijk 8 miljoen maaltijden voor de minderbedeelden, 39.000 ziekenhuisovernachtingen of het jaarloon van 459 onderwijzers kunnen betalen", stelt hij.

 

 

Advertentie