De mediastorm rond de hack in de servers van Sony Pictures eind vorig jaar is nog maar net gaan liggen, of er komt al een nieuw cyberincident boven water.

Advertentie

Na de hack op het netwerk van Sony Pictures in november vorig jaar, beweert de Amerikaanse beveiligingsfirma Taia Global nu dat ook Russische hackers al geruime tijd toegang hebben tot de servers.

Het bedrijf zegt over bewijs te beschikken dat Russische hackers al zeker sinds augustus 2014 in stilte informatie van Sony’s netwerk stelen, die ze vervolgens doorverkopen aan derde partijen. Dat zou bovendien nu nog altijd aan de gang zijn. Taia Global heeft de informatie verkregen via een hacker uit Oekraïne waar de firma al enkele jaren nauw mee samenwerkt om informatie te vergaren. Het gaat onder meer om e-mails van werknemers bij Sony en verschillende spreadsheets, waarbij het recentste document gedateerd is op 23 januari 2015.

Taia Global CEO Jeffrey Carr zegt tegenover Forbes dat hij 100 procent zeker is dat de informatie klopt, en dat hij zijn bron volledig vertrouwd. Hij sluit bovendien niet uit dat de Russische hackers eveneens verantwoordelijk waren voor de veelbesproken aanval op Sony Pictures in november. Die werd opgeëist door de anonieme groepering Guardians of Peace, die de aanval uitvoerde om de verspreiding van de film “The Interview”, waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un wordt vermoord, te voorkomen. Een doel dat overigens faliekant mislukt is en tot een averechts resultaat heeft geleid.

De FBI was snel om de schuld voor die hack in de schoenen van Noord-Korea te schuiven, en zegt over ontegensprekelijk bewijs te beschikken om dat aan te tonen, maar het Aziatische land heeft enige betrokkenheid altijd met stip ontkend. Het onderzoek van Taia Global suggereert twee mogelijkheden. Het is goed mogelijk dat de beschuldigingen van de FBI correct zijn, en Noord-Koreaanse en Russische hackers tegelijkertijd aanvallen uitvoerden op Sony Pictures, zonder dat van elkaar te weten – al had ook de FBI blijkbaar geen weet van de Russische aanwezigheid. Maar het zou dus net zo goed kunnen dat Noord-Korea de waarheid spreekt, en helemaal niets te maken heeft met de aanval.

Advertentie