De stijging in het aantal distributed denial of service-attacks werd vooral aangewakkerd door de opkomst van het internet-der-dingen, het stijgende aantal kwetsbaarheden en botnets.

Advertentie

Sinds 2013 is het aantal DDOS-aanvallen in de wereld bijna verdubbeld. Dat schrijft Akamai Technologies in zijn 2014 State of the Internet Security-rapport.

In vergelijking met het vorige kwartaal is er een stijging met 57 procent. Ook de bandbreedte van de aanvallen wordt almaar groter: de gemiddelde piekbandbreedte steeg met 52 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2013.

Zeker het Internet of things heeft hier veel mee te maken, meent het bedrijf. SSDP Flood –aanvallen (Simple Service Discovery Protocol) namen toe met 214 procent, één bepaalde campagne genereerde 106Gbps aan kwaadaardige trafiek.

Zwarte markt
Het blijkt ook dat almaar meer aanvallen vanuit verschillende punten starten, volgens Akamai is er een levendige zwart markt voor servers die men kan inhuren om dat soort DDOS-aanvallen op te zetten. Daarnaast steeg ook de duur van de aanvallen, van gemiddeld 23 uur in het laatste kwartaal van 2013 tot 29 uur in hetzelfde kwartaal van 2014.

De twee landen waar de meeste aanvallen vertrekken, zijn de V.S. (31,54 procent) en China (17,61 procent). In het vorige kwartaal waren het nog Brazilië, Rusland en Indië die de top-3 domineerden.

Spelletjesbranche is de pineut
De sector die het meest te lijden heeft onder DDOS-aanvallen is spelletjesindustrie, zegt Akamai, en nog wel iets meer dan vorig kwartaal. Media-aandacht, bewondering van vrienden en peers, het schaden van reputaties en het neerhalen van spelletjesdiensten lijken de belangrijkste motieven te zijn. Twee van de grootste spelletjesdiensten werden in december vorig jaar door hackers aangepakt met een DDOS-aanval.

De tweede groep die het meest in het vizier loopt, zijn de aanbieders van cloud- en SAAS-diensten. Deze groep kende ook de grootste stijging in aanvallen, met 7 procentpunten sinds vorig kwartaal tot 26 procent.

Normale bedreiging geworden
Akamai noemt de stijging in het aantal aanvallen “ongelooflijk” en stelt dat een DDoS-aanval een haast “normale” en actieve bedreiging is geworden voor een brede reeks van ondernemingen.