Is de mainframe dood, of net bezig aan een comeback? Wij onderzochten het, naar aanleiding van ons datacenter seminarie op 5/2. Ook de markt van midrange-systemen namen we onder de loep.


Is de mainframe dood, of net bezig aan een comeback? Wij onderzochten het, naar aanleiding van ons datacenter seminarie op 5/2.

De vraag is erg actueel. IBM stelde onlangs met het nodige tromgeroffel een nieuwe mainframe-versie voor. Terwijl velen denken dat de mainframe op zijn laatste benen loopt, ziet IBM dus toch nog brood in het concept. 

Deels lijkt dat terecht. De mainframe is niche, dat wel. Nog circa 3 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt gebruik van mainframe-systemen. Dit is erg beperkt. Maar dit percentage blijft redelijk stabiel. In de periode 2011 tot en met nu is het percentage nauwelijks gewijzigd en heeft continu net boven de 3 procent gelegen.


Dit alles blijkt uit een onderzoek van ComputerProfile naar aanleiding van bijna 2.500 interviews, gehouden met IT-verantwoordelijken van Belgische bedrijfsvestigingen, met 50 of meer medewerkers, in de publieke en commerciële sector. Zij voerden dit onderzoek uit naar aanleiding van ons seminarie over datacenters.

Ook de markt van midrange-systemen namen we onder de loep. En die markt lijkt meer onder druk te staan. 

Door de toenemende capaciteit van x86-servers is voor een groot aantal organisaties de noodzaak vervallen om gebruik te maken van zwaardere computingkracht.

Het gebruik van midrange-systemen staat dan ook al langere tijd onder druk. Aan het begin van 2015 maakt circa één op de vijf locaties gebruik van een midrange-systeem. Hieronder vallen onder andere de IBM Power Systems (iSeries/pSeries), HP Integrity/HP 9000 en SPARC-systemen van Oracle (Sun) en Fujitsu.

Maar de trend voor midrange-systemen is dalende. Begin 2011 gaf nog circa 26 procent van de locaties aan gebruik te maken van een dergelijk systeem, begin 2013 bedroeg dat 23 procent en nu is dat dus nog circa 20 procent.

Op 5 februari verzorgen Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over datacenters. Meer info over dit seminarie vindt u op www.businessmeetsit.be 

William Visterin is B2B hoofdredacteur bij Minoc Media Services. Hij staat in voor het vakblad Smart Business en de seminar reeks Business Meets IT, waar hij ook als keynote spreker fungeert. Ook een flink deel van de zakelijke content en research (over oa cloud, datacenter, mobile, security, business software, outsourcing, telecom,…) is van zijn hand. William schrijft én spreekt over IT, telecom, internet en business, en het liefst zelfs over allevier tegelijk.